fbpx

Category: Blog

Blog
Facebook, Instagram dan WhatsApp down

Pagi 5 Oktober 2021 saya terjaga jam 4.43 pagi dan terus buka Facebook untuk menulis. Dah terbiasa menulis 40 minit ke satu jam sebelum memulakan hari. Punyalah panjang saya tulis siap ada screenshot yang pelbagai, ianya tak boleh dipublish. Asyik keluar error macam ni. Saya cek WhatsApp yang saya reply pada kawan-kawan pun semuanya tak […]

Read More
Blog
Part 3 – Episod Melaka

“Sue tak suka awak join askar.”Beritahu saya memulakan perbualan sebaik sahaja W tiba. Member tu baru duduk dah terkejut… Masa tu dia baru habis latihan dan datang jumpa kita di foodcourt MMU Melaka bersemangat dan berpeluh. Senyum-senyum dari jauh tadi, happylah agaknya tu kan. Setiap petang Jumaat W ada latihan di kem. “Eh, tapi kan […]

Read More
Blog
Kelas
Kelas Video Editing Yayasan Bank Rakyat

Apa keseronokan jadi trainer?Antaranya ialah PAKEJ BELAJAR SETIAP MASA. Masa bekerja pun kita belajar. Dulu kita ingat masa sampai universiti aje belajar kan?Siapa yang tak mahu kerja begini!..Hari ini kelas video editing seliaan Puan Sha Jamilah Almufazal dan Cik Sue hadir sebagai salah seorang trainer. Sesi petang kami belajar buat storyboard dengan Puan Norjamaliah Abd […]

Read More
Blog
Part 1 – Episod Melaka

MMU 20 tahun lepas.Saya dan suami (W) sama IT course. Jadi rapat sebab selalu jumpa dan keluar ramai-ramai (dalam 5 ke 6 orang) pi makan, pi IT expo cari thumbdrive, pi hiking. Masa tu kami betul-betul kawan aje. Cuma ada satu moment tu orang lain tak ada tak tau pi mana. Rasanya balik kampung. Saya […]

Read More
Blog
Part 2 – Episod Melaka

Gambar ni diambil 19 Mei 2000.Satu hari sebelum pendaftaran di MMU Melaka.Masa ni abah, mak dan arwah adik hantar saya . Malam tu kami keluar untuk ambil angin tepi swimming pool di Ayer Keroh D’Village. “Adik ambilkan gambar kakak depan kereta ni.”Ketawa mengekek kami berdua bila saya kata “Cepat sikit dik nanti tuan dia nampak, […]

Read More
Blog
Tips Tik Tok

Tulisan ini tentang tips Tik Tok. Sejak tahun 2019 sehingga kini Tik Tok menjadi media sosial yang utama di dunia. Ianya menjadi applikasi yang paling banyak didownload di handphone pada Ogos 2021 mengatasi Facebook. Video Tiktok ni saya update sebelum tidur semalam. Tajuknya ialah Day 2 of 1000km Challenge. Hari kedua pun (masih) berjalan. Bagi […]

Read More
Blog
eUsahawan | Pengambilan Julai 2021: Kelas Digital Marketing Online

Siapa pernah mendengar tentang eUsahawan sebelum ini angkat tangan! Kalau tak pernah, jom kita lihat video pengenalan ini. eUsahawan adalah sebuah program latihan keusahawanan untuk rakyat Malaysia yang dilancarkan pada tahun 2015. Ianya dibangunkan oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM). (Gambar dari laman Facebook eUsahawan […]

Read More
kelas belajar buat blog featured
Blog
Belajar Buat Blog Dan Penulisan Blog | Kenapa Kena Ada Blog Bisnes

Di dalam dunia pemasaran digital, belajar buat blog dan penulisan blog adalah skil yang sangat penting dan bermanfaat. Pemasaran disini bukan sahaja untuk imej perniagaan, malah juga untuk imej sendiri ya. Kalau tak percaya, cuba letak nama satu syarikat, influencer tertentu. Ataupun katakunci produk atau servis tertentu seperti “print sticker Shah Alam”, “nasi ayam kampung […]

Read More
eusahawan featured
Blog
eUsahawan | Frequently Asked Question (FAQ) – Soalan dan Jawapan

Apa Itu eUsahawan? eUsahawan adalah sebuah program yang diperkenalkan pada tahun 2015. Ianya dibangunkan oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM). Tujuan utama program eUsahawan ini adalah untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital untuk usahawan menjana pendapatan, memasarkan produk dan meningkatkan jualan. Siapa Yang Boleh Hadir Ke […]

Read More
Blog
Nilaian Pencapaian

Pejam celik pejam celik, kita semakin sampai ke hujung tahun 2020. Apa yang telah kita lakukan dengan 365 hari dan 52 minggu tahun ini, kita dan Tuhan sahaja yang tahu. Ianya waktu yang sesuai untuk menilai semula aktiviti dan pencapaian kita! Bolehlah kita pecahkan kepada beberapa bahagian seperti: 1.. Pencapaian kerjaya.Bagi yang bekerja dengan laluan […]

Read More