FB Suraya Ali


SEJARAH BISNES LUNATOTS CHERAS

Tahun 2009 kami buka ofis pertama di Cheras Business Centre (CBC).
Kawasan tersebut sewanya murah boleh dapat RM600 sebulan.
Namun kami decide ambil yang dekat dengan jalan utama dan berhampiran Maybank.
Sewanya RM850 ketika itu.

Gambar Zikry tengah vacuum carpet yang baru dipasang di ofis baru waktu tu. Sekarang usianya sudah sepuluh tahun.

.
.
Menghampiri 2 tahun, asalnya menyewa 1 unit kami kini menyewa 3 unit di CBC.
Turun naik tangga bawa barang berat — kami sudah biasa.
.
.
Unit kedai di CBC perlu diperbaharui kontraknya jika mahu terus menyewa.
Separuh hati sudah mahu pergi ke Bandar Permaisuri. .
.
.
OGOS 2011 kami berpindah ke BSP.
Bermula dengan sebuah kedai kecil saiz 10′ x 20′ dibahagian hadapan. Mempunyai ofis dan stor dibahagian belakang kedai.
Sehingga Mei 2013 kedai tersebut dipecahkan dan diperbesarkan.
.
.
Stor dipindahkan dan begitu juga ofis, kami sewa tingkat atas bangunan tersebut.

Pejam celik sudah hampir 10 tahun kami disini berkhidmat untuk ibubapa di kawasan Kuala Lumpur dan sekitar.
.
.
Banyak perubahan yang kami alami sejak 2009 sehingga kini.
Namun banyak juga yang masih sama.
.
.
Cik Sue masih Cik Sue yang sama.
Suka main , suka bercakap dan menulis.
Cuma sekarang lebih rajin belajar hihi.
.
Lunatots juga masih sama. Sukakan ibu ibu di Malaysia.
Mahu menjadi nombor satu dalam pengalaman keibubapaan asuhan alami terutama penyusuan susu ibu.
.
.
Tahun 2016 saya jual Lunatots Cheras kepada pemunya barunya.
Wajah baru, semangat baru dan cita cita baru.
.
.
Kami di pejabat fokus kepada mengajar penyusuan susu ibu samada online mahupun kaunseling.
.
.
Dan Cik Sue memasuki bidang latihan (training) yang penuh dengan keterujaan dan semangat.
.
.
Bilik kecil itu bilik pejabat saya yang pertama.
Dalam perjalanan bisnes ini, ramai yang meninggalkan dan ramai yang bersama.
.
.
Saya pasti yang pergi itu hanya berbeza urus dan niaganya tapi bukan jiwa.
Kami tetap bersama biarpun tak bersua.
.
.
Macam sahabat sahabat yang mendoakan di alam maya

Cik Sue
Lunatots 🌸💮🌸💮
... See MoreSee Less

View on Facebook

Harga Kinder Bueno dengan 8 block ialah RM4.90

Harga Kinder Bueno mini 2 block ialah RM1. Jadi kalau beli 8 baru RM4 kan.
Tapi tak pasti beratnya berapa atau isinya dikurangkan ke.

Biasanya untuk pembelian mini sebegini harganya akan lebih mahal supaya dapat cipta rasa RUGI tak beli yang besarrrrrr.

Tapi dalam kes ini, lain pula.

Maybe, ianya untuk berikan pengguna RASA DAHULU bagaimana sedapnya Kinder Bueno ini kan?
.
Dalam bisnes kita sekarang boleh considerkan mini produk untuk sampai kepada pelanggan.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Puan Suraya Ali telah mengemaskini foto kulit mereka. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Pelancaran buku Travellis Jepun berlangsung di Pentas Utama PWTC pukul 5 shingga 6 petang.

Booth MPWS Dewan Tun Razak Tingkat 3 nombor 3219 & 3220.

Travellis Jepun tu ialah hati tauuuuuuuuuuuuuuu
#travellisjepun
#travellistokyo
#travellis
#travellismalaysia
#traveljapan #japantravel #malaysiajapan #malaysiantraveler
... See MoreSee Less

View on Facebook

SIAPA NAK KE JEPUN? BACA BUKU NI DULUUUUUU
----------------------------------------------

Siapa suka travel? Atau suka baca tentang sesebuah negara dari kacamata penulis -- kena ada buku Travellis Jepun ( Tokyo).

Buku dengan 250 muka surat ini mengandungi pengalaman 6 hari (bonus 1 hari) untuk kawan-kawan yang mahu travel ke Tokyo Jepun.

Ianya ditulis dengan segala kesukaan tentang Jepun.

BUKAN SEKADAR BUKU TRAVEL.

Ia mengandungi tips dan trick mudah untuk travel ke negara matahari terbit ini.

Olimpik 2020 menyaksikan negara Jepun mula menerima kadar pelancong yang tinggi dari Malaysia.

Pengalaman penulis sendiri yang berkampung di sana (setahun empat kali pergi) -- Jepun adalah sebuah negara yang indah!

Menyaksikannya sendiri dalam buku Travellis Jepun yang mempunyai pelbagai gambar.

Cara mendapatkan buku ini ialah:

1. Klik bit.ly/travellisjepuntokyo
2. Buat bayaran dan buku akan diposkan terus ke muka pintu anda.

Travel dan tulis -- Tokyo, Kuala Lumpur.

Nak mesej penulis?

klik travellis.wasap.my
klik travellis.wasap.my
klik travellis.wasap.my
... See MoreSee Less

View on Facebook

ANELLO MINI BAG

Kawan kawan yang mencari beg kecil tapi besar -- Anello mini bag untuk anda.

Cik Sue ada beberapa buah beg yang ready stock. Warna available hitam canvas, merah (canvas) serta merah putih biru special edition (tiada dalam video).

Saya compilekan video dan gambar dalam hashtag #mylunabag senang kawan kawan nak cari semula cerita Cik Sue tentang beg.
Kawan kawan yang sudah order, Cik Sue kena pos lepas CNY ya sebab Cik Sue telah di reject untuk mengepos barang oleh Pos Laju hihi sebenarnya Cik Sue nak mudahkan kawan kawan menerimanya lepas raya nanti.
Waktu tu tak banyak barang di poslaju kan.
Kurang risiko kehilangan item kan.

WhatsApp 012 588 0515 ialah nombor Cik Sue.
#mylunabag

#anello
#anellomalaysia
#anellojapan
#anellobag
#beganello
... See MoreSee Less

View on Facebook

Puan Suraya Ali telah mengemaskini foto kulit mereka. ... See MoreSee Less

View on Facebook

LIMA (5) TIPS AMBIL HATI PELANGGAN.

Oleh kerana kawan kawan bersungguh sungguh SEE FIRST kakak dan SHARE artikel artikel sebelum ini -- usaha yang saya (tak akan jemu) doakan kejayaannya

PERTAMA #1

Nak ambil hati pelanggan ni macamana Cik Sue?
Pertama sekali -- kita mesti mempunyai hati.
Pernah dengar tak "Hanya orang yang ada boleh memberi"

Sebab kita hanya boleh beri apa kita ada.
Macam dalam keluarga, ibubapa yang gembira membesarkan anak anak yang gembira.
Guru yang bijaksana melahirkan murid tulis dan baca.
Doktor yang sihat baru boleh merawat.
Malah pakar psikologi juga kena sentiasa (kekal) berada dalam keadaan positif agar dapat membantu orang lain.

Jadi kita mahu beri apa pada pelanggan kita?
Mahu beri kegembiraan, mahu mereka berjaya menyusu, mahu mereka menikmati kehidupan dengan anak anak yang sihat dan bijak.

Gembira -- lah dahulu (dari awal pagi).
Dan sepanjang hari itu kita akan berjumpa pelanggan yang pengasih dan lembut hatinya.

Usah awal pagi terus update status "Hidup ini kadangkala mencengkamku ehhh." Hihi

KEDUA #2

Kena atur strategi dulu. Kita nak ambil hati dari sudut mana.
Biasanya ada tiga bahagian dan kita pilih mahu 'terel' dimana.

1. Operation Efficiency
Maksudnya bersaing dan menghasilkan produk yang kompetitif dari sudut harga sebab banyak kos dapat dikurangkan.
Maybe penggunaan mesin baru atau teknologi.

Macam kebanyakan yang berada di pasaraya dan mass market.

2. Brand Leadership
Maksudnya mahu mengetengahkan jenama dan buat orang berbangga dengannya.

3. Customer Intimacy
Sangat intim dengan pelanggan. Macam Dominos Pizza yang kasi kupon untuk next purchase kalau pizza kita sampai lambat.

Tetapkan kita dan syarikat yang membawa jenama ni nak buat yang mana dulu.
Nak tiga- tiga? Mestilah!

Tapi biasanya sebagai syarikat comel yang sedang berusaha lagipun kita masih muda (perlukah statement ini) -- ambil satu dahulu.

Baru mudah nak atur strategi dan taktik teknik seterusnya.

KETIGA #3

Kenal pasti dan bercakap bahasa mereka.
Memang customer kita mungkin perempuan berusia 25 hingga 35 tahun tapi anda tahukan mereka bercakap bahasa berbeza biarpun dalam range usia yang sama.

Ada yang cakap "Sorry Sis, Sis terlupa nak bank in semalam. Sis mengantuk. Sis ok?"
Ada yang "Babe, ko ok ke babe?"
Ada yang " Boleh saya bantu Puan?"
.
.
Dah tu customer kita yang mana satukah?
.
Nak semua?
Boleh. Tapi taktiknya lain lain untuk kumpulan yang berbeza.
Lagi senang kalau kita sendiri berada dalam etnik (ha etnik?) yang sama.

KEEMPAT #4

Fahami preference mereka.
Ada 3 jenis customer yang datang je kedai atau kedai online kita.
3 je Cik Sue? Haha. Iye. Ramai.
30 million rakyat Malaysia -- ramai meno tu.
Grupkan 3 dulu senang hihi.

Jenis pelanggan yang pertama
Jenis visual ♋ -- suka benda cantik macam poster kita, flyers, sales person. Haha.

Tak semestinya lelaki je. Perempuan pun ramai yang sukakan perkara cantik dan selesa dipandang.

Jadi untuk customer ini (jika datang kedai)

👉 Sebaik sahaja melangkah masuk kedai kita, mereka akan melihat sekeliling seperti siling, dinding, langsir dan seterusnya rak.

👉 Tunjuk flyers, poster dan gambar kita masuk TV atau majalah.
Kemudian biarkannya menelek.
Dia mahu masa.

Jika customer online (tak nampak wajahnya)
👉 Hantarkan poster dan testimonial yang comel lah sikit.
Biasakan buat yang comel terus jadi senang beri yang sama pada semua customer.

Selalu beritahunya perkataan perkataan ini "Ramai customer kami gembira bila NAMPAK perubahan pada susu nya Puan"
Atau "Puan ambil Milk Story dan Puan akan LIHAT perubahan dalam tiga ke empat hari"
Ayat ayat yang berkaitan dengan perbuatan melihat.

Jenis pelanggan yang kedua
Jenis auditory 🎵

👉 Dia suka dengar penerangan. Kalau kita dah beri flyers ditangannya dan dia masih bertanya, maksudnya dia mahukan penerangan.

Teruskan memberitahunya point point didalam flyers.
Usah suruhnya baca.

Jika pelanggan online, usah copy paste keterangan senafas panjang gila ayat dalam satu dialog.
Pecahkan. Jadi pendek pendek.
Senang dia nak hadam.

Juga banyakkan perkataan seperti "Puan beritahu kami ya, kami DENGAR"
Atau testimoni "Pelanggan kami selalu MENGADU perkara yang sama seperti yang Puan KATAKAN"

Perkataan seperti BERITAHU, TANYA sangat merangsang mereka.

Jenis pelanggan ketiga
Jenis Kinestetik 🚲

Jenis pelanggan ini perlukan pergerakan mencuba.
👉 Jika di kedai, berinya cuba try test.
Dia akan sangat sukakannya sebab itu caranya memahami sesuatu.

Atau ambil kertas kosong dan lakar dihadapannya. Kalau boleh berikannya pensel jika mahu tambah apa apa.
Perasan tak doktor selalu lukiskan untuk kita bila dia nak beritahu jantung, buah pinggang dan usus dok tang mana?

Cara penerangan doktor itu mencombinekan orang visual + auditory + kinestetik.

👉Jika customer online, hantarkannya video cara menggunakan.
Berikan testimonial yang banyak perkataan-perkatan ini.

CARA CARANYA IALAH.
"Puan nak CUBA ....."
"Nanti TANYA sahaja"

Ok dah panjang sangat ni.
Kita ke tips seterusnya pula.

KELIMA #5
Sebut namanya. Jika Pelangi Mendung nama FB nya -- tanyakan bagaimana boleh kita panggil dia.
Usah terus panggil Mendung -- dia bukan adik kita.

Kalau di kedai, sudah tanya tu -- hafal.
Usah beritahunya kelemahan kita ni susah hafal nama.
Dia tak kisah.

Namun bila kita sebut namanya berkali kali, dia akan sangat jatuh hati.
Namakan hadiah pertama yang ibu bapa kita beri.

Tips kalau tersalah panggil nama please Cik Sue?
Katakan kita dok panggil dia Aisyah, nama dia Fatimah.
Bila dia betulkan "Saya Fatimah Cik Sue" itupun selepas tak tahan kita dok sebut Aisyah Aisyah berkali kali.

Sebut "Saya minta maaf Puan Fatimah. Saya ada cikgu nama Puan Aisyah dan dia sangat cantik dan baik iras Puan Fatimah. Sampai terkeliru saya."

Jangan panjang-panjangkan yang saya ni memang tak ingat nama. Sehari ada 365 orang jumpa saya -- amboi. Ok lah, gurau.

Takpun mesti kita berbangga dengan invention pensel dan kertas kan.
Tulis nama dia atas kertas tu masa dia beritahu nama.
Atau kat tangan pun boleh -- guna pen.

Buatlah apa sahaja.
Asal dapat buat pelanggan gembira.
Ada rezekinya, mereka membeli dari kita.
Andai bukan rezekinya dan mereka membeli ditempat lain pun tak apa.
Lain kali mereka berkunjung juga inshaAllah.

Teruskan buat baik ya kawan kawan usahawan.
Berilah apa yang kita ada.

Daftar kelas eusahawan di bit.ly/euonline2017
Daftar kelas eusahawan di bit.ly/euonline2017
Daftar kelas eusahawan di bit.ly/euonline2017
... See MoreSee Less

View on Facebook

Cari

Kategori