FB Suraya Ali

54 minutes ago

Suraya Ali

Kita ni nak buat aktiviti keluarga. Baru dua muka surat dah semua terbaring syahid 🤣

Terima kasih Ustazah @sha_zahidah untuk tunjuk ajar dan kebaikan serta kasih sayang untuk kami ❤️

#PKPMalaysia
... See MoreSee Less

View on Facebook

10 hours ago

Suraya Ali

Harini mula meeting #BNISpektra jam 7 pagi dan dihadiri hampir 21 orang tetamu.

Bagi usahawan atau individu yang ingin melihat bagaimana meeting usahawan setiap minggu melalui Zoom sempena PKP ini boleh mesej Cik Sue ya.

Kecil tapak tangan, Stadium Kajang Cik Sue tadahkan.

Dah siap meeting pukul 9 nak pergi masak lauk tengahari dan sarapan siap sekali sebelum masuk meeting 10.30 pagi sampai 12.30 tengahari untuk Goe Commerce dan Koperasi Ekosistem Usahawan.

Sambung meeting office Lunaworks.co

Baring tulis post dan nak kena azan di telinga agaknya baru bangun solat Zuhur.
Pukul 2 nanti ada lagi perjumpaan dengan seorang usahawan juga.

3 sampai 4 juga seorang usahawan lagi.
Kemudian bersedia untuk sesi LIVE esok pula.

Productive day ya Tuan Puan. PKP ke KPK ke kita tetap teguh berdiri bersama macam lidi penyapu eh macam tu kan kata kata motivasi 🤣

#bnisuraya #bniialahbusinessnetworkinternational #kawankawanusahawan
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 day ago

Suraya Ali

Ada, ada tengah prepare untuk sesi live malam nanti pukul 9 topik Storyselling di Media Sosial ketika Covid 19.

FB #eUsahawanMY ya.

Jumpa nanti pakai telekung boleh, kain pelikat boleh, kaftan boleh janji kita jumpa di FB.

#temujanjifb
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 day ago

Suraya Ali

Puding roti masak guna microwave. Mak masak lunch pukul 9.30 pagi sekali dinner.
Ayam masak kicap kalau pekat hangpa kena tambah ayaq sendiri 😂

Lepas live habis pukul 2.30 sekali meeting. Kemudian campoq campoq susu roti, butter, kismis, raisin eh bukan sama ka raisin dan kismis.

Malam nanti live di FB eUsahawan jam 9 malam topik SEO - 7 langkah naik ke Page pertama Google. Get ready semua.
Minum petang pun dah siap.

#resepiialahcampursemuanyamasukmicrowave
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Suraya Ali

Usahawan semua, kita jumpa di FB eUsahawanMy satgi pukul 11 untuk Forum ; Usahawan dan Covid-19 bersama 4 orang panel hebat yang sangat hebat.

Haaa dah daftar eUsahawan Sabtu ni di www.surayaali.com ke belumm?

Jalan jalan ke tepi pantai,
Singgah sebentar membeli jambu,
Pagi pagi konfius apa nak pakai,
Tudung biru atau merah jambu?

Ha jawab jawab 😂
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Suraya Ali

Turun naiknya hidup.
Ada hari kau Kabhi Kushi Kabhi Gham.

Ada harinya kau PKP buat kelas Online depan laptop buat eUsahawan.

Daftar kelas 4 Mac di www.surayaali.com ya. 6 jam depan laptop Sabtu boleh belajar Google My Business, Google Trends, Facebook dan Instagram bersama sama.

Daftar di www.surayaali.com

#Eusahawan2020 #eusahawantrainer
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Suraya Ali

ZAMAN DIGITAL INI KENA GUNA SEMUAKE?

Ya dan tidak.
Lagi banyak teknik yang kita tau, lagi banyak yang boleh kita tebar jala 'marketing' kita.

Tidak jika kita dah belajar tapi tak amalkannya. Bagai pokok yang tak berbuah.

Malam ini Live dengan Master Trainer eUsahawan Puan Suraya Ali untuk topik How to Connect with Your Audience Using Instagram.

Puan Suraya Ali atau Cik Sue juga merupakan seorang FB Network Trainer di Malaysia yang diiktiraf. LIVE ini dikuatkuasakan oleh MDEC dan Facebook Malaysia.

Jumpa malam nanti!
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Suraya Ali

Belajar Tahsin dan Tadabbur Al Mulk dengan Ustazah Sharifah Zahidah membuka mata dan hati Cik Sue.
Selalunya aib Cik Sue bila baca Quran sekejap sahaja lari fokus ke handphone.

Namun bila belajar dengan guru, hampir 2 jam tak pegang telefon tak tengok mesej pun tak apa asalkan jangan tertinggal bait katanya.

Kelam kabut Cik Sue salin tak mahu ada yang terlupa. Ustazah ajar untuk sebut setiap huruf dengan betul dan tempat letak duduk lidah sewaktu memberhentikan bunyi tersebut.

Bermula jam 7 pagi hari ini berakhir jam 9 pagi.
Antara yang melekat di hati ialah pada mulanya belajar membaca Al Quran dengan betul ini akan terasa susahnya. Kerana kita belum biasa.

Bagai anak kecil dua tahun diajar gosok gigi. Hampir setiap malam kita perlu ingatkannya berkali kali.
Namun bila dah tua begini, kita sudah tak terasa susahnya gosok gigi. Ianya effortless. Bukan perkara besar.
Makin lama nanti makin biasa.

Bagi individu yang mahu menyertainya, ada lagi 4 sesi. Yang seterusnya ialah pada 1 April 8 malam untuk surah Yasin.

Daftar di wasap.my/601164893869/NakJoinKelasDariFBCikSue
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Suraya Ali

Saya sedang tolong mak saya masak sambil beliau buat konten untuk blog #lunastorycom

Ayah saya tengah tunggu tu ajak cabut rumput diluar pula.

#whosaidhomeschoolingiseasy #nobodysaidso #mymomlovestosleep #whowouldnt
#alyazalikha
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Suraya Ali

Cik Sue dan kawan kawan Trainers mempunyai satu grup FB namanya Aika Angels.

Aika ialah time atau masa dalam bahasa Finnish.
Aika Angels ialah tempat kita share tips uruskan masa seharian samada kerja mahupun rumah supaya kita boleh lebih produktif.

Hebatnya negara kerana wanitanya kan.

Untuk menyertai grup ini klik bit.ly/AikaAngels ya.
Percuma ja, asalkan wanita asli haha.

#aikaangels
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Suraya Ali

Cara nak guna My Face Mist by Genial Health Rejuvenation ni ialah:

1. Mesti cuci muka dahulu
2. Pakai toner
3. Pakai face mist dan spray sekata ke seluruh wajah
4. Pakai serum, moisturizer dan day cream

Apa kata penaja ;

Haaa, terkejar2 masa nak g kerja.?

Sepantas 1min spray2 je dah glowing.
Jimat DUIT 💰
Jimat MASA 🕖
Jimat MAKE-UP 💋

Sis dah 5bulan consume Face Mist #bygenial ni.
NOW!!! dah ada MINI PACK wehhhhh 😍
Harga smestinya semua orang mampu milik. 😘

Mini Pack Special Price ⬇️
Face Mist - RM29.90
Intimate Mist - RM39.90

📲 Annysa.wasap.my/
📲 Annysa.wasap.my/
📲 Annysa.wasap.my/
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Suraya Ali

Malam tadi Cik Sue ambil Polarax sebab badan timbul gatal gatal macam kena gigit nyamuk tapi di beberapa tempat seperti belakang ketiak, bahu, bawah lutut especially pelipat.

Pagi ini dapat gigih kan Subuh 6.30 kemudian tertidur semula. Hati nak bangkit sebab banyak aktiviti yang perlu dilakukan tapi badan tak membenarkan terutama kelopak mata 🤣

Sempat pesan pada suami "Nanti abg panaskan lauk dalam peti ais ye untuk makan" kemudian tenggelam kembali dalam lautan tidur 🤣

Bangun pagi dah nak dekat waktu workout iaitu 9.15 pagi di Zoom dengan grup @fauziahaqil
Basuh bahagian mata haha dan terus bersedia untuk exercise. Belum makan apa apa.

Teringat ada Gorilla Turbo daripada @physiquenation_my minuman pre-workout #EnergyBooster
Tanpa pewarna dan pemanis tiruan.

Ianya mengandungi kafein 80mg taurina 1000mg
Setiap stau bekas ni 250 ml dan had ambilan setiap hari adalah 500ml
Ianya mengandungi kafein dan tidak digalakkan untuk ibu mengandung, hamil mahupun kanak kanak serta individu yang sensitif terhadap kafein.

Rasa dia macam 100plus. Tapi lebih lagi.
Yang anehnya sepanjang workout, Cik Sue tidak rasa lemau dan tak lalu.
Boleh buat plank, squate, jumping jack dan macam macam Coach FAB suruh!

Bagi individu yang mahukan Gorilla Turbo ini buat simpanan di rumah dan minum sebelum workout, hubungi @nadeeya_zahari ya.

Physique Nation berada di Presint 15 Putrajaya.
Tel: +
wasap.my/60123647678/NakGorillaTurbo

E-mail: physiquenation.my@gmail.com

FB Page:https://www.facebook.com/physiquenation.my/

Tudung dalam hati ada bunga @mysportshijab

Review produk emel ke Lunastory.com@gmail.com ya
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Suraya Ali

TIPS EKONOMI PERLAHAN

InshaAllah di Malaysia semakin ramai guru berkongsi ilmu bisnes.
Cik Sue juga belajar banyak dari Facebook dan media sosial yang lain.

Semalam berbual dengan Puan Accountant Rozita -- kata hikmahnya pada Cik Sue bila hati rasa berat dan serba tak kena, cubalah berkongsi ilmu.
InshaAllah selepas itu lapang rasanya dada dan rasa.

Sana sini kawan usahawan bercerita tentang perniagaan yang semakin perlahan jualannya.
Kemana hala tuju kita.
Bagaimana nak ambil tindakan segera.

Antara yang kami di Lunatots lakukan ialah :

1. Jadilah pakar.
----------------
Ada yang mengusik (nakal) -- perkara penting ialah jualan bukannya jenama.
Namun bagaimana jika kita dapat keduanya.
Baguskan? Membuat jualan dan dalam masa yang sama membina jenama.

Kita mahu dikenali sebagai apa.
Tahun 2016 sahaja Lunatots mempunyai 6 orang kaunselor laktasi (susu ibu).

Semuanya untuk membantu memberitahu ibu tentang bagaimana untuk menyusu dan bekerja.
Ibu sudah tahu kepentingannya.
Ibu di Malaysia mahu tahu -- bagaimana dan perlukan apa?

Jadi soalannya -- Dimata pelanggan kita, kita ini pakar apa?

2. Tingkatkan nilai.
-------------------
Dapatkan pembekal dari Malaysia.
Ia dapat membantu sewaktu ringgit turun naik.

Dalam keadaan sekarang, pembekal yang dahulunya memberikan terma bayaran mula mahukan bayaran tunai.

Begitu juga kita kepada pelanggan.
Utamakan tunai dan pertingkatkan nilai.

Berikan nilai lebih di bahagian lain seperti kecepatan, layanan dan ilmu perkhidmatan.
Tak perlu cover semua perfect 10.
Ambil satu atau dua bahagian dahulu.

3. Tingkatkan hubungan pelanggan
-------------------
Ini zaman (tanpa) kesetiaan -- ujar seorang teman.
Namun sehingga kini saya amat mempercayai persahabatan.

Hari ini kita berurusniaga, biarlah sampai bertembung di dunia dan syurga.

Biarlah saling mendoa.
Biarlah saling memahami dan menyokong.

Selesaikan masalah pelanggan.

Sebut nama mereka sewaktu berteguran.
Dunia media sosial bukan dunia aku-cakap-kau-angguk-sahaja.

Ia lebih komplikated.
Ini dunia aku-akan-beli-kalau-aku-suka-kau.

Menggembirakan hati pelanggan bukanlah kerana mahukan duitnya.

Bahagiakan dan selesaikan masalah mereka.

Grup Online Marketing di t.me/LunaworksTelegram
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Suraya Ali

Gambar Cik Sue pun blur. Pencahayaan semakin malam. Lepas exercise pakai tudung terus bergambar.

Gambar-gambar ini adalah untuk kredit kepada coach @fauziahaqil yang membantu dalam penurunan saiz dan berat badan.

Coaching beliau merangkumi senaman pagi dan petang dan juga food consumption setiap hari.
Manusia mana yang tidak degil.

Cik Sue ajar minta kalian update FB setiap hari pun kalian culas kan?
Itulah balasan kepada Cik Sue kerana culas dengan apa yang Coach Fitness suruh 😂

Namun Tuan Puan saya tidak berputus asa. Sedikit demi sedikit pasti ianya membuahkan hasil.
Kalau bukan pinggang, peha dan punggung, lubang hidung semakin mancung pun jadilah kan.

Jadi untuk berhubung dengan Coach Fauziah boleh PM terus beliau atau wasap.my/60126965253/DariFBCikSue

Beritahu simple je, saya nak kurus macam Cik Sue tuu ok bye 👌

#surayaunderconstruction #healthysuraya
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Suraya Ali

Ustazahhhhhh ada orang ambil gambar sebelum kelas. Lepas baca Auzubillahimonassyaitonirrajim tak main phone dah.
Banyak rupanya yang salah baca atau mungkin semua 😭

#kelastahsinalquran
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Suraya Ali

Stay at home and learn.
Best ke best sangat?

Bersama Cik Nurul, FB Certified Trainer di Malaysia akan berkongsi tentang 'How to Engage Your Audience Using FB Tools'.

Memang penting untuk kita semua belajar sebab musim musim menetap diam diam di rumah ni kita tidak boleh duduk diam seperti bercuti.

Bnagkit dan belajarlah.
Tonton LIVE bersama Cik Nurul di FB eUsahawanMy malam ini pukul 9.

#Eusahawan2020 #fbcertifiedtrainer #Lunaworks #onlinemarketingcoach
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Suraya Ali

Kak Kiah nak tanya soalan simple je "Ate kome udoh eksesais ke belum haghini?"

#TepiKatilPunWorkout
#MasukGroupZoomCoachOnline #LifeAsATrainer #SiangCoaching #PetangExercising #MalamSleeping #TakMauLeGemukLepasHabisMCO
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Suraya Ali

Coaching Pedas untuk #UsahawanPeDAS berlangsung biarpun secara online menggunakan applikasi Zoom. Ianya adalah program coaching inisiatif MDEC dibawah #eusahawan dalam memacu pergerakan usahawan ke arah perniagaan secara digital.

#businesscoach #Lunaworks #SurayaAli #programpedas #thelegendofmanjanggut #mdec
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Suraya Ali

Ini bukan carta taburan Covid-19 yang menyedihkan. Ini adalah peta dunia untuk Cik Sue pejam mata dan tunjuk nak pergi mana waktu MCO ini selesai dan wabak Covid-19 berakhir.

Boleh fikir dari sekarang dah!

#Travellis Post lama dalam #lunajapan #travellerwanita #sahutkempendudukrumah
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Suraya Ali

Malam semalam Cik Sue LIVE di FB eUsahawan.
Software aplikasi yang digunakan namanya ialah XSplit.

Terima kasih rakan-rakan trainer Coach @salwamohdsaleh @cikgukb.me @youmeden yang kongsikan aplikasi ini.

Sebelum ni Cik Sue belajar guna OBS namun Surface tidak mampu menanggungnya. Laptop jadi lag dan terus hang Facebook kita.

Bila guna XSplit ni masih ada lag. Namun objektif tercapai untuk tunjukkan slide dan juga bercakap.

Cabarannya ialah kita live tanpa eye contact sebab mata kita tengok pada skrin yang memaparkan slaid sahaja.

Banyak kali juga salah perkataan haha nak sebut kempen jadi konten.
Lubang libu kata orang dulu bila tak nampak wajah yang boleh dipandang sekurang-kurangnya wajah sendiri.

Mungkin lepasni Cik Sue boleh letakkan kamera di tripod dan berada di tengah tengah laptop. Jadi kita rasa macam bercakap dengan 'orang' 🤣

Cabaran guna xsplit ini juga ialah dia ada lagging dalam beberapa second. Jadi soalan yang kita tanya tak dapat dijawab oleh audiens serentak. Mereka tak dengar lagi soalan kita.

Dan cabaran ketiga ialah bila saya tonton semula video Live ini, ianya macam lagging bergerak gerak.
Maybe ia boleh menyebabkan audiens teralih perhatian (saya rasai sendiri) sebab jika ianya smooth dan interaktif, kita akan stay.

Terutama apabila speaker mula tunjukkan slide. Kita sebagai audiens dah mula ke laut dan fikir, nantilah tengok lain kali. Sebab waktu tu eye contact kita dengan speaker walaupun dalam Live dah tak ada (muka dia dah jadi kecil).

Pelajaran dalam Online ini masih kami explore dan stay tune untuk kelas Kelas Online didalam Zoom.

Untuk menyertai kelas-kelas didalam Zoom, maklumat lanjut di bit.ly/LunaworksTelegram

#onlinemarketingcoach #onlinemarketingmalaysia #onlinemarketingtraining #Lunaworks #SurayaAli
... See MoreSee Less

View on Facebook

Leave a Reply