FB Suraya Ali

1 week ago

Puan Suraya Ali
TikTok adalah antara sosial media yang paling banyak dimuat turun dalam masa kurang 2 tahun berbanding platform lain.Ianya membawakan sebuah culture baru iaitu tiada kebencian, ilmu dan hiburan.Facebook bawakan culture perhubungan dan kepercayaan.Instagram bawa budaya lifestyle dan kreativiti.Twitter bawa budaya thought dan trending.YouTube bawa budaya content creator fan tribing.Banyak masa saya diluangkan di TikTok untuk menghasilkan konten dan melihat idea pemasaran di sana.Banyak peniaga sudah mula membuat jualan di platform ini.Ramai juga yang menggunakannya sebagai another medium pemasaran melengkapkan yang sedia ada.Snippet gambar tiktok dengan ID Lunaworks.coSiapa dah ada akaun Tiktok? ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali
"BLOG UNTUK PRODUK KEPERLUAN RUMAH DAN PRODUK KESIHATAN" .Dalam diam rupanya ramai di kalangan ejen produk keperluan rumah dan produk kesihatan masih ‘bermain’ di media sosial sahaja. Media sosial ialah lapangan pemasaran mikro yang digunakan untuk mengumpul bakal pelanggan (prospek) ke lapangan makro milik sendiri - sama ada website atau blog.Secara ringkasnya, aktiviti di media sosial adalah pecahan kerja untuk bawa masuk prospek ke blog atau website.Apa kebaikan memiliki blog atau website?• Meningkatkan kepercayaan pelanggan• Jadi sumber rujukan setempat• Saluran rasmi maklumat yang penting untuk perniagaan• Pusat mengumpul ‘database’ prospek dan pelangganLunaworks mempelawa semua usahawan yang berminat membina blog menggunakan Wordpress versi PERCUMA untuk menghadiri sesi LIVE YOUTUBE yang diadakan pada:HARI KHAMISJAM 9PM -10PMTARIKH 15HB JULAI atau 22HB JULAI 2021Akses masuk adalah PERCUMA apabila mendaftar minima 3 peserta sekumpulan.KLIK DI SINI: >> ezy.la/kelasblog>> ezy.la/kelasblogAPA KATA PESERTA?Peserta kelas terdahulu, Puan Azizah Khalil menulis :“Apa yang saya dapat untuk program harini :-1. Alhamdulilah pembelajaran hari ini sangat menarik minat saya untukmembuat blog..2. Alhamdulilah dapat belajar mencari keyword dalam membuatwebsite/blog.3. Dapat membezakan antara website domain dan subdomain.4. 100 patah perkataan mesti menggunakan maximum 2 keyword.Semoga sesi LIVE ini akan memberikan manfaat buat semua usahawan online pada waktu sukar.#lunaworksprihatin#kelasblogWP#WordpressLike dan share . ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali
"Senang rupanya menulis ni bila ada panduan."Memang senang! Tinggal buat ikut cara dan gaya kita.Menulis ialah aktiviti perjuangan menyampaikan buah fikiran. Buah fikiranlah yang mencetuskan perubahan. Nah, secara tak langsung, kita sedang membina sesuatu!Skil menulis itu adalah perlu bukan untuk diri kita sahaja namun untuk bangsa khususnya Melayu.Hari ini kita cerita tentang 'Teknik Menulis Seperti Berbual'.Beberapa ilmu ini saya dapat dalam kelas bersama Tuan Khairul Abdullah di KA Academy.Teknik ini boleh digunakan dalam penulisan santai (conversational talk) di blog dan juga media sosial.Sekiranya kita menulis untuk artikel akhbar, tesis mahupun ucapan formal, ia tidak sesuai.Pertama ialah semasa menulis itu bayangkan kita sedang berbual dengan kawan. Berbual dengan kawan pun kenalah menarik topiknya untuk menarik perhatian mereka.Usah hanya kerana kita kawan dah lama maka kita berhak membuatkan mereka bosan!Cerita mesti ada permulaan, klimaks dan pengajaran. Kalau senarai ilmu pula ada nombor satu sampai berapa.Kedua ialah bercerita dan rekod di phone kita terlebih dahulu.Jadi nanti tinggal tukarkan kepada ayat dan dah tak perlu fikir lagi masa menaip! Ketiga, gunakan ayat yang kita selalu guna.Contohnya "Petang tadi, saya...." selain "Dinihari itu...."Kelima, mahirkan ilmu tanda bahasa seperti noktah (.) , koma (,) dan seru (!).Penggunaan tanda bahasa yang baik dapat menyampaikan mesej kita sebagai ganti tone masa bersuara. Power kan?Keenam, baca semula dengan kuat bila dah siap tulisan kita.Nanti kita akan perasan, bila kena stop untuk ambil nafas.Bila kena tambah satu ayat sebab macam tak sedap sangat ayat sekarang. Membaca semula tulisan kita akan buat kita semangat nak mempersembahkan yang terbaik untuk pembaca.Ketujuh, buat jadual untuk menulis. Pilih 30 minit atau satu jam dalam hari kita yang boleh kita luangkan untuk menulis. Sama ada bangun lebih awal atau tidur lebih lewat.Saya pilih untuk bangun awal 30 minit dan siapkan sebuah tulisan.Masa ini lah kita akan menulis dan berdialog dengan diri kita.Kelapan ialah minta kawan lain baca dahulu sebelum kita siarkan.Nanti mereka akan maklumkan ada ayat yang mungkin tergantung. Ada cerita yang mereka tak faham siapa dia.Maklum balas begini sangat baik untuk kita edit semula tulisan kita.Yang kesembilan dan terakhir ialah jadilah diri kita.Kita akan 'jumpa' kita yang peramah, pendiam, serius ataupun kelakar sepanjang berkongsi.Menulis ini ialah sebuah pengembaraan dalam diri kita.You can't push the journey. Satu hari akan terus pandai semua. Baru mula terus faham niche tu apa.Sebuah perjalanan akan lebih indah apabila kita luangkan sedikit masa untuk melihat pemandangan di sekeliling.Sebuah perjalanan juga tak boleh berhenti terus sebelum sampai ke destinasi.Berhenti sekejap-sekejap macam di RnR tu tak apa.Selamat menulis dari hati dan berkongsi!Cik Sue,Online Marketing Coach ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali
"Saya tak ada idea nak tulis apa di blog dan FB ni."Betul, kita selalu alaminya kan. Akhirnya media sosial dan blog kita terbiar. Bersawang kata orang sekarang.Ada beberapa cara untuk kita cari idea.Pertama dan yang paling mudah ialah Google.Google sahaja perkataan idea dan terpampanglah idea yang sedang orang cari sekarang.Lihat dalam senarai, yang mana satu boleh kita beri manfaat pada orang lain contohnya kita boleh kongsi 'idea cari duit'.Bagi yang pandai affiliate Shopee boleh kongsikan! Sambil berFacebook sambil menjana pendapatan kan seronok.Atau semudah 'idea sarapan pagi' pun boleh! Wah, kini mencari idea menulis jadi sangat senang!Kedua, boleh cari di Twitter dan lihat trend.Setiap sosial media ini ada budaya dan cara. Netizen di Twitter sukakan topik-topik viral semasa dengan komen yang ringkas.Netizen di FB suka baca post yang menarik biarpun panjang. Walaupun topik itu tidak viral, asalkan boleh dikaitkan (relatable). Netizen di TikTok menonton video kurang 1 minit untuk maklumat dalam bentuk hiburan.Individu di Google mencari apa yang diperlukan dan informasi evergreen contohnya 'bagaimana tanam pokok tomato'. Maksud saya, boleh lihat Trend di Twitter dan jika tahu mengenainya bolehlah komen di media sosial sendiri.Contoh dalam gambar di bawah (gambar keempat) trending Twitter ialah BTSxLouisVuitton. Mungkin kita tahu mungkin tidak.Ketiga, lihat Trend di Google Trend. Trending Google Trend ada dua jenis iaitu masa kini (realtime) dan dalam tempoh 24 jam (24 hours).Topiknya juga lebih 'berat' dan serius. Namun jika ini bidang kita, pasti mudah sahaja kita berkongsi idea tentangnya.Keempat ialah Google Trends dengan carian perkataan. Ia akan menunjukkan 'rising queries' dan 'top queries'. Rising queries maksudnya sedang 'trending' orang Google mengenainya.Antaranya ialah 'idea hadiah kahwin'.Biar saya jawab terus hadiah yang sesuai - duit, air fryer, cordless vacuum hahaha. Gurau-gurau.Kelima, guna web aplikasi yang boleh bantu kita hasilkan lebih banyak perkataan berkaitan dengan apa yang kita cari.Semoga selepas ini mudah tuan puan menulis dan berkongsi.Yang penting ialah kata kunci.Nak jumpa cik Sue dalam Kelas eUsahawan percuma geran kerajaan?Daftar segera di ezy.la/eusahawan2021 Cik Sue,SEO dan blog coach yang kongsi cara cari kata kunci dengan hati. ... See MoreSee Less
View on Facebook

3 weeks ago

Puan Suraya Ali
"Macamana nak tulis topik yang ramai orang baca ya?“Salah satu teknik menghasilkan tulisan ialah 4 W dan 1 H. Kadang saya bergurau (walaupun tidak kelakar) 4 wives 1 husband.1. What (Apa)Biasanya kita akan tulis topik yang berkaitan dengan audiens kita.Contohnya kalau saya ialah SEO dan Blog Coach, saya akan tulis 'Apa itu SEO'.Dalam gambar dibawah saya tunjukkan apa carian (queries) tentang 'apa'.'Apa itu moratorium?''Apa itu anxiety?' Jika kalian mahir tentang topik-topik ini, tulislah sebuah tulisan mengenainya. Bila tuan puan buat di handphone kalian, mungkin ada sedikit perbezaan ya.2. Why (Kenapa)Taip sahaja 'kenapa' dan senarai persoalan orang keluar.Skrol dan jika kita usahawan dalam bidang kesihatan dan tahu jawapan untuk'kenapa rambut gugur'Atau'kenapa kerap kencing'Bolehlah pilih satu isu dan tulis di blog atau media sosial.3. When (bila)Bila ni selalunya kita guna bila dah fokus tajuk tertentu dan tahu niche kita.Contohnya bila nak makan vitamin?Atau bila perlu pakai sunscreen?Tapi dalam carian umum Google di bawah, ramai yang taip'bila boleh mohon i-citra'Kalau kita ada info boleh tuliskan artikel dan cara-caranya sekali di blog. 4. Who (Siapa)Tulisan untuk menjawab siapa biasanya adalah untuk siapa patut gunakan produk kita.Siapa pengasas atau siapa pakar yang dirujuk. Kalau nak tulis topik umum, antara cadangan Google ialah 'siapa golongan B40'.Ianya bergantung kepada trend semasa negara.5. How (Bagaimana)Topik bagaimana ialah paling senang ditulis bila kita dah tahu niche kita.Contohnya'Bagaimana menghadapi usia 40 tahun?'Namun kalau kita nak tulis topik umum yang ramai orang boleh kaitkan - cek dalam Google.Antara yang ramai orang cari ialah 'bagaimana pesakit Covid-19 sembuh''bagaimana vaksin berfungsi'Buat sedikit bacaan kalau bukan bidang kemahiran kita dan tulis mengikut yang kita faham. Boleh berikan rujukan sumber juga. Ingat dalam kelas Tuan Khairul Abdullah - antara kejayaan sesebuah post ialah ramai orang boleh kaitkan dirinya dengan tulisan kita. Ianya relatable.Kata kuncinya ialah kalau kita tahu niche kita, bolehlah tulis topik berkaitan. Namun jika mahu turut serta dengan apa yang orang cari dan mahu membantu pencari, tulislah artikel dengan tajuk dari Google ini. Nak belajar lagi dengan Cik Sue? Geran eUsahawan sudah dibuka dan tempatnya terhad.Daftar harini di ezy.la/eusahawan2021Jangan tunggu esok, satu Malaysia tunggu geran ni tau. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

Puan Suraya Ali
Tuan puan ada cita-cita nak menulis buku?Genre apakah yang mahu ditulis?Fiksyen atau bukan fiksyen?Fiksyen ialah karya pendek dari imaginasi yang diada-adakan.Bukan fiksyen pula adalah dari pengalaman peribadi dan kisah kemahiran atau skil yang kita miliki.Bagi bakal penulis dan penulis, ini tips untuk menulis di blog yang boleh dilakukan.Saya tuliskan untuk penerangan ya.Pertama, katakan buku kita mengandungi 12 chapter. Berikan 1 chapter pertama untuk audiens baca secara percuma.Buka ruangan komen untuk menggalakkan pembaca meninggalkan komen.Mungkin kita akan menerima komen baik (atau sebaliknya!) namun terpulang pada penerimaan kita untuk tujuan penambahbaikan.Kedua, kongsikan tips kita menulis. Ada orang kalau nak menulis mesti waktu sunyi. Ada penulis pula boleh menulis waktu dunia sedang kalut dan idea nya rancak keluar bergelut.Boleh juga kongsikan bagaimana membahagikan suptopik dalam buku kita.Perkongsian begini amat dihargai oleh pembaca dan dapat meningkatkan kredibiliti.Ketiga, kongsikan bagaimana penulis boleh mempromosikan bukunya. Industri buku tidak seperti dahulu dan sentiasa mengalami perubahan.Bagaimana proses pendaftaran ISBN juga boleh dikongsikan.Atau berikan senarai-senarai penerbit yang boleh pembaca berurusan jika mahu menulis juga.Asalkan bermanfaat pada pembaca, kita juga dapat pahala! Yang keempat, kongsikan di blog bagaimana kita menjual buku kita. Mungkin kita menjual melalui penerbit. Atau menjual sendiri menggunakan ejen.Ilmu sebegini akan membantu penulis lain untuk berkarya dengan tenang dan merancakkan lagi industri penulisan negara.Kadang tu pembaca kita bukan individu yang mahu jadi penulis. Tapi mereka membaca blog ini dan 'melekat' pada otak mereka yang kita tak kedekut berkongsi.Samada dalam buku mahupun secara personal.Namun selalunya penulis ni memang tak kedekut ilmu. Cuma tak sempat tulis sahaja.Yang kelima ni ramai orang tertanya-tanya. Bagaimana proses penghasilan penyiapan sesebuah penulisan?Kongsikan apa yang kita lalui dalam blog membuatkan pembaca akan teruja menanti setiap karya kita.Keenam ialah rutin penulis.Umum mengetahui penulis adalah seorang pembaca dan pemerhati.Nak tahu juga apa penulis makan dan minum setiap hari sampai bijak begini hahaha. Saya bergurau dan sekadar mengusik tau.Dan yang ketujuh, sertai atau buat grup sokongan penulisan seperti di FB Grup. Kongsikan pautan grup itu di blog kita.Tulisan setajam pedang. Yang keluar selepas membacanya bukan darah tapi idea segar untuk dunia!Selamat menulis blog, penulis! Cik Sue. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

Puan Suraya Ali
Idea apa nak tulis harini di blog ataupun FB untuk penjenamaan peribadi (personal branding).Ada lima tip dan saya bantu untuk kembangkan idea ini bersama-sama ya!Pertama ialah : Rutin harian kita.Sesuaikan dengan audiens dan kerjaya kita.Mungkin kita seorang guru atau seorang doktor. Apakah rutin kita sewaktu PKP ini.Bangun pagi pukul berapa, sarapan dimana, makan apa, mula kerja pukul berapa dan pulang jam berapa. Malam buat apa.Sambil menulis sambil berkongsi. Terutama jika kita sedang buat master atau PhD. Bolehlah kongsi bila waktunya kita menulis.Kedua : Perkara yang kita takutiBoleh jadi hantu iaitu sesuatu yang kita tak tahu apakah ia. Atau takut tak cukup stok makanan. Atau takut anak tak pandai belajar.Boleh kaitkan dengan mengapa ia berlaku pada kita. Sebarang trauma peristiwa yang pernah berlaku pada kita pada umur sekian sekian kah.Dan bagaimana kita atasi atau laluinya.Mungkin ada pembaca mempunyai ketakutan yang sama.Dan dapat inspirasi bagaimana menjalani kehidupan dengan ketakutan itu.Ketiga : Berbual tentang sesuatuBoleh jadi pendapat kita tentang topik dan trend semasa contohnya pelan pemulihan yang kerajaan berikan pada rakyat amnya dan usahawan khasnya.Keempat : Peristiwa khasBerpuluh tahun hidup ini mesti ada sesuatu yang pernah berlaku pada kita dan ianya merubah cara kita melihat dunia.Contohnya pernah dirotan cikgu disiplin. Haha ini contoh sahaja.Selepas dirotan itu, apakah perubahan yang kita lakukan.Boleh kongsikan.Kelima : Sesuatu yang tidak ramai orang tahuIa tak semestinya rahsia yang memalukan. Boleh jadi, sesuatu yang tak ramai orang tahu itu ialah kita takut pada kucing.Boleh kembangkan kepada bila dan bagaimana ia bermula.Kalau dapat kaitkan dengan audiens kita, lebih baik. Lebih banyak orang boleh kaitkan dengan diri mereka juga lebih baik.Namun tak apa jika ianya unik.Kerana kita satu dalam dunia.Seperti cerita kita juga!Selamat menulis!Cik Sue,Online Marketing Coach ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

Puan Suraya Ali
Bagaimana nak dapat duit (monetize) dengan menulis blog?Soalan ni biasa ditanya oleh peserta yang lebih advance dalam penulisan blog. Terdapat beberapa cara untuk menjadikan blog kita boleh mendatangkan wang.Saya senaraikan beberapa dibawah ya:Cara pertama:Daftar Google Adsense dan masukkan kod itu ke dalam blog kita. Setiap kali pelawat masuk blog kita, mereka akan nampak iklan tersebut.Kita akan dibayar bergantung kepada jumlah views dan jumlah engagement.Namun ini hanya untuk pemilik domain sendiri. Kalau guna subdomain, rasa macam tak boleh buat.Bayarannya bergantung. Boleh jadi serendah RM2 atau sehingga RM1000 sebulan bergantung kepada trafik. Lebih tinggi trafik lebih banyak kita boleh generate income.Cara kedua:Buat blog yang mempunyai 'niche' dan ditulis kepada golongan tertentu contohnya tentang keibubapaan atau automotif atau gajet.Kenakan bayaran untuk review produk-produk atau servis dalam niche tersebut.Bayaran boleh jadi bermula RM30 sehingga RM1500 setiap artikel bergantung kepada masa yang diperlukan untuk menulis sesebuah artikel.Cara ketiga:Membuka ruang iklan di dalam blog kita contohnya ruangan banner di bahagian hadapan dengan cas RM1000 sebulan. Bahagian banner tepi RM500 sebulan.Pelawat akan melihat banner ini semasa mereka membaca artikel di dalam blog kita.Cara keempat :Mencadangkan kepada agensi untuk mengambil servis penulisan blog kita.Cara ni sama macam cara kedua bezanya kepada agensi kerajaan dan swasta.Harga setiap artikel bermula RM100 sehingga RM1000.Cara kelima:Membangunkan blog selama beberapa tahun dan menjualnya kepada sebuah organisasi lain yang mempunyai niche yang sama.Contohnya niche gosip kepada syarikat televisyen.Ini cara yang paling mengambil masa paling lama namun paling lumayan. Kadangkala satu blog boleh mececah jutaan ringgit.Namun kos pembangunan dan penulis sepanjang 3 tahun tersebut diusahakan oleh kita sendiri atau dengan cara bekerjasama.Cara keenam:Masukkan link affiliate seperti link Shopee atau Lazada kita di dalam artikel.Wang yang diperoleh bergantung kepada jumlah klik dan belian.Anggaran wang diterima sehari mungkin RM0. 50 ke RM5 bergantung kepada komisen 1% ke 6%.Semoga membantu dan selamat menulis blog.Daftar kelas penulisan blog di komen pertama ya! ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
TIPS BANGUN AWAL PAGIBetul ke bangun awal pagi ni rezeki mudah masuk?Itulah kata orang tua yang saya sering dengar dari dulu..Mencecah hampir umur 40 tahun, semakin hari habit ini terbiasa dengan kami..Kalau ada adik-adik yang membaca penulisan ini, ianya rezeki yang boleh kalian mulai dari awal usia lagi!..1. Tidur awal untuk mendapatkan cukup rehat.Awal itu subjektif. Pukul 10 mungkin sudah terlalu lewat bagi sesetengah orang.Sejak usia 35 tahun kami sekeluarga makan malam seawal mungkin kalau boleh sebelum pukul 8 malam.Makan malam pukul 6 petang lebih baik!Makanan hadam 3 ke 4 jam jadi pukul 9 ke 9.30 malam tu dah selesa untuk tidur.2. Ingatkan diri esok ada perkara penting.Ada hari yang memerlukan kita bangun awal dari biasa. Jadi satu hari sebelum saya dah ingatkan diri dan beritahu berkali kali esok ada program jadi kena bersedia awal.Walaupun ada malam yang tertidur lewat namun pagi tetap terjaga seperti biasa..3. Kunci jam sebelum Subuh.Biasanya kita akan terjaga untuk tutup loceng jam tersebut namun sudah separa sedar. Jadi bila azan berkumandang samada dari telefon bimbit ataupun surau berdekatan, kita sudah bersedia untuk bangun dan mandi.Perkara paling penting ialah KENAPA NAK BANGUN AWAL?Adakah sesuatu dalam kehidupan kita yang kita mahu ubah samada dari segi kesihatan, atau mungkin kewangan atau karier kita.Saya cuba amalkan bangun awal jam 5 pagi untuk meluangkan masa membaca buku.Saya doakan kawan-kawan yang mahu berubah atas apa sebab sekalipun dipermudahkan urusan dan berjaya mencapainya..Perubahan itu tak selesa kan?Dan masa kita pun tak banyak lagi bakinya.Gambar mesyuarat pagini Cik Sue dok depan laptop dari 6.20 pagi! Boleh tambah di komen jika ada tips lain ya 👇 ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
Korangggggg, dalam kamera phone Cik Sue kan takdak gambar dah sebab semua video pendek untuk TikTok 😂Ini pun Cik Sue printscreen sebab masa ni tak pakai bedak apa. Sunscreen pakai pagi tengahari lupa sapu kembali dah.Kulit nampak elok sikit (dimata sendiri) berbanding tahun lepas. Rutin hari hari Timewise Mary kay siapa perbaiki keadaan kulit beritahu Cik Sue yaaaaaaa. ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
Macam macam perkara kita (mula) fikir bila kena #malaysialockdownRasa macam makin oke berbanding kali pertama dahulu. Joke aside, khabarnya penceraian di luar negara tinggi semasa lockdown 2020. Tak pasti fakta dan sumbernya namun sekadar things to ponder - yang kita terkurung bersama dengan orang yang kita sayang dan suka.Ada orang yang merindu, ada yang terpisah jauh dan ramai yang perlu bekerja diluar - jadi kita masih bertuah! Dahulu bekerja bermaksud perlu keluar dari rumah.Sekarang definisi bekerja tetap tanggungjawab biarpun di dalam rumah dengan baju kelawar dan kain pelikat.Komitmen masih sama. Deadline masih bos minta.Deliverable masih kena diusaha. Yang jimat ialah masa travel dan wang makan di luar.Yang asyik kena topup ialah motivasi diri dan makanan dalam peti.Saya rasa semuanya ok dan terkawal sebab stok makanan tak perlu banyak pun. Tak lari pasaraya dikejar cuma beratur je panjang tapi ada Tik Tok untuk berhibur.Sehinggalah..Sehinggalah..Syarikat maid partime mesej yang mereka tidak masuk dalam necessary service jadi sepanjang tempoh lockdown tiada maid akan datang mencuci rumah 😭Ini betul-betul mengusik emosi saya dan mungkin ibu lain juga.Namun ramai keluarga boleh lakukannya sendiri jadi kami pun kena berusaha!Semalam dah siap kemaskan bahagian peti ais, sayur dan buah.Sebenarnya kalau suka buat, kita akan rasa bahagia dan suka. Namun bila ada banyak perkara dalam kepala, benda yang baik pun terasa beratnya.Kerana syurga itu maharnya pahala.Dan ia ada dalam setiap kelaku dan usaha.Salam lockdown rakyat Malaysia! ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
Tahun lepas masa lockdown 1.0 Cik Sue jadi kurus. Tapi itu tahun lepas masa belum terlibat dengan TikTok semua ni 😂Seminggu ni dah dua kali masak singgang ni dan siap self declare yang ianya lebih sedap dari di kedai yang belakang PWTC tu hahha.#lunastory#malaysianblogger #malaysiantiktok ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
Lebih separuh dari usia Cik Sue diluangkan bersama Internet dan sosial media.Memang geng sangat dengan MiRC, YM, Blog Website, Friendster, MySpace, Facebook, IG, Youtube dan kini TikTok.Ada lagi macam Pinterest, Linkedin dan Twitter namun untuk mereka bertiga ni saya kurang guna.Apa yang kita buat ialah berkongsi dan berhibur. Dalam masa yang sama berkawan dengan kawan baru dan dapat idea baru.Serta - mencipta konten hari demi hari.Kawan kawan disini dah ada Tiktok? Boleh share TikTok ID? ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
Belajar buat journaling di TikTok dengan Cik Sue. ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
First time pakai Avon ni masa kat U. Avon je mampuuu waktu tu.Sweet Honesty tu baru RM15. Rasa macam dah banyak kali saya sebut ' waktu itu'.Bila dah mula kerja, dah pandai beli perfume dekat Sogo 😂 cari untuk hantaran.Masa mengandung, semua yang saya suka, saya benci dan nak muntah melihatnya termasuklah perfume. Sejenis perangai yang tak boleh dihalang. Entahlah kerana masih muda kah.Bila anak-anak dah besar, usia pun nak masuk 40. Saya suka semula Sweet Honesty!Baru order sekali deodorant dan scroll on ni.Haritu pi Avon sebelah bank, dia kata Sweet Honesty ni RM25 harganya sebotol.Semuanya naik harga sekarang sama naik macam tahap keyakinan dan kecantikan kita ah gitu. 😂Ada ka kawan kawan FB IG Cik Sue pakai Avon kat siniiiii. Tulis kat komen naa. ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
Sekarang ni kegembiraan kita setiap hari di sandarkan pada Shopee semata mata 😂Kawan kawan tau ka ni apa benda? ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
OK dah siap mengurat nak lipat kain pula 😂 ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Puan Suraya Ali
Sebaik sahaja bangun pagi, katil saya penuh dengan buku Bahasa Melayu anaklah, pensel warna dan buku emak lah.Katil tu macam centre of everything 😂Entahlah ni luahan perasaan ke keluhan terhadap diri sendiri di sosial media 😂#workfromhome ... See MoreSee Less
View on Facebook

Leave a Reply