FB Suraya Ali

11 hours ago

Puan Suraya Ali

Cahaya itu adalah dari dalam diri 😝 ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 day ago

Puan Suraya Ali

Bawa tiga bakul pi laundry untuk keringkan. Tengok semua mesin pengering penuh digunakan oleh insan insan lain.
.
Ada satu je kosong. Maka ketiga tiga bakul penuh dengan pakaian dipodok-podokkan kedalam satu mesin. Nasiblah kau kering ke tak. Tak kering nanti aku juga yang susah πŸ˜‚
.
Kemudian masa nak masuk syiling, baru sadar duit syiling tak ada. Duit paling kecil not RM50.
Pi mamak sebelah beli milo dengan 100 plus dan sambal Che Nor untuk pi camping.
.
Yakin melangkah masuk semula laundry, cucuk duit RM10 nak tukar syiling dalam mesin. Tahan siap siap tangan sebab bunyi nya bukan main kuat time jatuh ke pangkuan besi hat bawah tu.
.
'Ting ting' yang jatuh cuma tiga keping syiling lima puluh sen haa kenapa. Bukankah saya cucuk masuk RM10 tadi?
.
Telefon customer service katanya duit dalam mesin dah habis jadi dia kena refund semula wang berbaki.
.
.
Walaupun sebenarnya kerugian saya lebih dari itu. Tenaga angkat tiga bakul, pi mamak kena tembak beli air kotak lepastu sekarang kena loading balik baju ni ke macamana πŸ˜‚
.
Update status dan IG Story lah dulu 😭
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Project #Travellis 2020 dan tahun seterusnya ialah melawat Malaysia.
Kali ini dengan anak-anak.
Tema Nismilan, BBQ, tidur khemah, kena masak-masak dan ada Qiyamulail πŸ˜‚.
.
Hari ni dah kalut charge semua power bank dan kipas takut panas.
Bawa ubat nyamuk sampai tiga set. Ya lah suami mesti tanya nak cucuk kat mana ubat nyamuk letrik tu kat hidung ke. Amboi 😝
.
#nervousni #nismilanbegoodtome #pilahtobeexact #youcandothissuraya #travellismalaysia
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Ini kelas apa Cik Sue?
Kelas Classroom for Content dimana ianya berlangsung setiap bulan selama 21 hari.

Untuk bulan Julai, ia bermula 12 Julai sehingga 31 Julai 2020.
Akan ada 10 sesi bersama dimana usahawan samada pemilik produk atau pengusaha servis akan buat copywriting hardsell dan soft sell.
.
Panduan 2 jenis FB Ads juga akan diadakan berserta analisis selepas 14 hari iklan berjalan.
.
Siapa yang sesuai mengikuti?
1. Usahawan yang belum pernah buat FB Ads.
2. Atau yang dah pernah buat tapi perlukan panduan untuk analisis iklan.
.
.
β€œKelas berlangsung bagaimana Cik Sue sebab saya takut tak sempat hadir setiap dua hari?"
.
Kelas kita dalam FB Group setiap sebelum pukul 12 pm dua hari sekali.
Bila Tuan Puan ada masa lapang baru masuk dan lihat apa tugasan yang perlu dilakukan.
.
"Kalau saya masuk tengah tengah bulan katakan 25 Julai tak apa ke?β€œ

.
Tak apa sebab Tuan Puan akan ikut struktur kelas dari hari pertama. Jadi boleh buat dan ikut kesesuaian masa Tuan Puan ya.
.
Daftar di bit.ly/classroomforcontent
Masukkan kod PKP2020 untuk diskaun bagi satu kelas dan kod KOMBO untuk tiga kelas ke atas ❀️

#KelasFBAds #FBAds #BelajarFBAds
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Lama Cik Sue tunggu encik suami beli barang dia harapnya lepasni dia bawa pi makan 😝 tak pun pi beli durian.
Sebelah kedai dia beli barang ada Ninso, sampai Cik Sue dah keluar dahhhhhh ni 🀣
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

Usaha #petalis yang bukan sedikit. Spray rebusan cengkih untuk halau serangga. Ada lagi, spray rebusan cili kering. Dan yang terbaru, nasi campur bawang putih diblend dan dijadikan spray. Berperang dengan belalang ... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

Sayoq sayoq fresh fresh petik hari hari sejam weh metiknya nak pilih yang segar dan pucuk muda. Berebut daun dengan belalang, siput, ulat dan kupu kupu πŸ˜‚
.
#petalis adalah hashtag gambar lain.
Yang jual bayam Brazil je, sayur lain Cik Sue kasi free ❀️
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

Cik Sue dapati kawan kawan banyak tanya khabar sayur dan kebun Cik Sue dari status larian #surayaunderconstruction haha.

Hashtag kebun ialah #petalis iaitu petani yang menulis ate bughoknya nama haha. Macam petai pun ada. Nanti kalau ada nama lain baru Cik Sue ganti.
.
Ni tengah menuai bayam Brazil untuk hari ni. Hari hari kena ambil pucuknya baru tumbuh yang baru dan lebih seksi.
.
Sepeket besar dari dua batas ni hanya RM10 dan pelanggan kawasan Cheras Kajang Bangi ajeee πŸ˜‚
Luar kawasan, Cik Sue pos lah nampak gayanya. Pos pucuk sekali batang nanti dah sampai sayur ni ke pinggan, boleh cucuk batangnya di pasu atau tanah sekitar.
.
Hari hari siram, letak baja 2 minggu sekali dan siram racun organik.
Kemudian kita jadi komuniti penanam sayur dan pemakan.
Tudung pun pakai tudung ombak ha kellasssss kau jah.
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

Iye Tuan Puan, bayam Brazil yang kami tanam dan siram sejak PKP bermula sudah membiak biak di batas. Ada dua batas semuanya.
.
.
Kalau nak makan boleh petik sahaja dari batas terus ke mulut. Singgah sebentar basuh di sinki. Baja pun asli iaitu hasil kumuhan kucing kucing dan kompos sisa makanan harian.
.
Kalini cabaran nya ialah serangga yang datang menumpang.
Rasa nak tanam sebatas untuk mereka je. Sebatas lagi Cik Sue nak meniaga πŸ˜‚
.
Bayam Brazil ni kalau hari hari petik lagi dia berkembang segar bugar berbanding dibiarkan sahaja.
.
Kita segan nak jual daun berlubang lubang tapi pelanggan semuanya suka katanya bukti tak guna racun pada sayuran.
.
Ha banyak lagi ni, ada kangkung dan juga bayam juga.
Benih cili baru naik setengah inci.
.
#kebunbandar #petaniwanita #petaniketravellisni #petalis πŸ˜‚
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Puan Suraya Ali

Mulai bulan Julai, Classroom for Content akan ada tambahan sesi content, copywriting dan juga FB Ads.

Sesuai untuk usahawan yang ada produk dan servis. Cara menyertai ialah daftar di bit.ly/classroomforcontent

Jumpa dalam FB Group CFC ya Tuan Puan usahawan.
... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Puan Suraya Ali

"Cik Sue, Cik Sue selalu ambil gambar dan selalu ceria. Memang ceria ke buat buat hahaha."

Dak, dak. Tak ada orang tanya.
Saya yang tulis sendiri.
Kebanyakan masa, ianya perkataan dan perkara yang saya fikir dalam kepala. Fikir nak bergembira dan have fun sahaja dengan semua perkara.

.
Ada masa diam juga, fikir macam macam antaranya kerja dan nak buat apa lagi ni tak kurus kurus 🀣

.
.
Gambar yang diambil guna phone bukan semua gembira. Ada juga yang saya ambil untuk simpan dan tengok balik betapa susahnya perasaan atau keadaan ketika itu.
.

Nak lihat semula bila dah berjaya.
Antaranya gambar Alya belajar matematik tepi lutut mak dia tengah kerja 😝 cop cop sebelum tu.
Ini semua drama sebuah Suraya. Perkara yang kita rasa senang tapi susah sangat pada orang.
Sama juga perkara yang kita rasa besar namun kecil sahaja di sudut perspektif orang lain yang mungkin berbeza.
Jadi, bertabah ya membacanya.
.
Ia bukan susah keadaan namun perasaan juga 😭
.

Ada juga beberapa keping gambar lain yang saya pun dah lupa apa momennya.
.
Tengahari tadi saya ke kedai stationary kerana printer dirumah tersekat kertas setelah dibaiki berkali kali.
Gambar saya ambil semasa guna Internet di kedai, RM1 sekali guna. Masa ni perlu hantar dokumen dari thumbrive ke emel encik suami.
Sewaktu buka emel nampak ada ujian yang perlu dibuat untuk submit borang perunding MARA.
.
Terus buat ujian sambil berdiri. Resahnya lahai tak terkira. Nak jawab ujian, nak print macam-macam sebab pukul 3 ada temujanji di Shah Alam dan keputusan ujian kena cetak terus.
.
Ambil gambar sekeping untuk momen yang dirasai sukar sebelum berjaya.
Lain orang lain tafsiran sukarnya.
.
Cik Sue tak bercadang nak update gambar ni but here I am.
Update juga sekeping gambar yang resahnya bagai nak pecah dada.
.
And yes I did it.
Ujian pass dan dapat dicetak terus serta sampai Shah Alam sebelum jam tiga.
.

Dengan segala rasa rendah hati dan jiwa meminta doa Tuan Puan untuk mudah urusan kita semua. Kerja dan Keluarga.
Dunia dan syurga.
.

Cik Sue,
Tidaklah sentiasa ceria tapi kalut usaha juga ❀️

And how's your day today?
... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Puan Suraya Ali

Ada beberapa orang bertanya pada saya tentang journaling dan soalan saya ketika itu ialah "Hah kenapa tanya saya?β€œ

Terkejut ditanya soalan yang tak dijangka haha seperti" Eh mana tahuuuuu. "

And yes, I do (wish) to do journal everyday.
Grup bit.ly/AikaAngels untuk pengurusan masa yang lebih baik. Wanita sahaja.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

🀣 jenuh gelak layan Alya punya #learntomeow Challenge ni ha.
Mommy tengok macam ulat je ha.
Patut dia tak mau buat dengan mak dia. Satgi mak tak jadi meow jadi aum.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

When you daughter does not want to do Tik Tok video with you be like 🀣 ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

m.facebook.com/story.php?story_fbid=1434359396773833&id=199702666906185 ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Survey A :
Usahawan wanita solo elok pilih pasangan;
A. Usahawan juga
B. Kerja tetap bergaji
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali

Integrasi retail ke online.

Jalan Jalan Japan merupakan sebuah kedai menjual barangan preloved dari Jepun. Bermula barangan bayi seperti stroller sampailah ke barangan dapur seterusnya keperluan hobi, hampir semuanya ada disini.

Saya nak kongsikan tentang antara teknik pemasaran integrasi retail dan online yang saya lalui hari ini.

Setiap pelanggan yang membuat belian akan diberikan tambahan diskaun 5% daripada harga jualan jika :

1. Selfie gambar di kedai mereka
2. Upload dalam FB Page mereka bahagian Post
3. Hashtag #JalanJalanJapan dan #HargaGiler
4. Tunjuk pada cashier, mereka semak dalam Community dan pelanggan terus dapat tambahan 5% diskaun jika ada gambar mereka.

Kalau belian RM10 sudah jimat 50 sen.
Jika belian RM100 sudah jimat RM5 hanya dengan sekeping gambar selfie.
Why bother kan? Senang je selfie.
.
Ianya teknik yang sangat bagus untuk kita gunakan dalam perniagaan kita.
Selfie dengan kuih raya kita dapat sebalang lagi haaaa menarik tu 😝
.
Atau selfie dalam kedai makan kita bersama makanan dan dapat segelas sirap?
Cik Sue pasti lakukannya demi segelas sirap!
.
.
Beberapa perkara untuk kita semak ialah:
Pertama - Pastikan lighting cukup dalam kedai kita biar gambar pelanggan tu cantik dan menarik sedap mata memandang.
.
Kedua - Kadang pekerja atau staff kita terlupa dalam kalut ramainya pelanggan. Ada sistem mengingatkan mereka contohnya pengumuman ataupun poster di kaunter. Biar customer tahu, alert atau at least baca dan tanya "Eh saya kena selfie ye nak dapat diskaun? Jap jap tunggu saya selfie."
.
.
Ketiga - Letakkan capaian kepada tim seperti sehari ada 100 pelanggan masuk, at least 80% iaitu 80 orang selfie hari ini.
.
Apa efek selfie di kedai kita pada pelanggan?
Ada yang kisah, ada tak kisah namun mungkin ramai yang teringat untuk datang lagi.
.
FB Page kita juga jadi aktif dan dapat target audience yang tepat jika bisnes kita buat iklan. Tidaklah asyik dapat orang asing aje like FB.
.
Ketiga - Integrasikan pemasaran runcit dan online kita. Biarkan pelanggan merasai pengalaman masuk dalam kedai kita dan FB kita.
.
Tuan Puan yang dapat idea nak buat macamana, tinggalkan komen 'Idea' ya.

Suraya Ali,
Online Marketing Coach

#LunaworksTips #DigitalMarketingMalaysia
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali

m.facebook.com/story.php?story_fbid=1432456910297415&id=199702666906185

Topik digital marketing di Page Lunaworks
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali

Cik Sue nak promote kan bisnes Tuan Puan boleh? Beri copywriting dan gambar dalam grup bit.ly/FBAlumniLunaworks ya ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leave a Reply