FB Suraya Ali

5 hours ago

Puan Suraya Ali

Bukan baru sehari kisah negara ini kita baca di dada akhbar dan kini di media.

Siapa yang menghargai keamanan dan kasih pada tanahairnya pasti akan terkesan.

Cik Sue setuju untuk kita berkongsi dan marah dengan fakta berbanding amuk dan keji maki. Biar dimana pun kita samada berhadapan mahupun sosial media, kita bawa bersama budi bahasa ya.


Bagi yang banyak ilmu dan membaca, bolehlah kongsikan pada kawan kawan juga. Biarpun dengan sumbangan tak seberapa dan doa, kita usaha. Masing masing kita dengan cara kita.

#jubahpalestin ni ada ready stock saiz S, M, L dan XL. Cik Sue pakai saiz M.
Panas juga bergambar depan bank pukul 8 pagi ni 😂

Pesanan Cik Sue satu je iaitu pakailah baju payah gosokkkkkkk.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 day ago

Puan Suraya Ali

Urusan bank ni saya suka buat awal pagi sebelum bank buka dah beratur. Maybank buka 9.30 am, jam 8.01 am saya dah sampai. Lagi awal dari pekerja 😂

Pakcik guard kata pergilah mamak dulu. Takpa saya tunggu sini sebab saya puasa. Saya boleh baca buku dan ambil gambar dulu serta update FB dan IG haha. Dia kata ok tapi jangan cemuih.

Baju dan seluar dari @zoffya.co
Harini baju gosok, seluar dan tudung tak 😂
Mask hadiah dari @niknock.my kalau dia tak hadiahkan saya minta juga jadi lebih baik dia beri katanya.

Lepasni beberapa urusan lain pula sehinggalah petang waktu pulang.
Anak-anak tanya kan raya sebulan tak bolehkah cuti pun sebulan?
Haha anak anak memang tenang aja hari cuti mereka. Tinggal berganti main Roblox dan Minecraft.

Kita yang dewasa ni cuti mata di Netflix.
Otak berjalan meneroka juga tapi itulah orang kata sayangi yang lebih muda kerana mereka kurang dosa. Hormati yang lebih tua kerana pengalaman dan ilmunya kan.

Bagi Tuan Puan (atas 18 tahun) yang nak hadir ke kelas eUsahawan Online Marketing percuma geran kerajaan boleh daftar disini ezy.la/eusahawan2021

Rakyat Malaysia boleh datang sekali je jadi kalau Tuan Puan dah datang, boleh sharekan link ni pada adik beradik atau anak menakan yang lain ya.

Itu sahaja dari Cik Sue. Hari ini Tuan Puan kerja keeeee dengan ucapan Baju merah tudung merah,
Biarpun PKP raya tetap meriah kan kan.

Cik Sue Raya.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Berada dalam lingkungan usahawan dan melihat mereka berusaha bersungguh sungguh pagi petang siang dan malam membuatkan saya terjangkit sama!

Untuk usahawan yang perlukan coaching Online Marketing yang berkaitan konten, boleh emel ke Lunaworks.co@gmail.com ya.

FB Page Lunaworks.co
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Banyak sektor yang terkesan dengan PKP yang bermula sejak awal tahun 2020.
Dan kehidupan tetap diteruskan menghadapi apa jua cabaran terutama bagi usahawan.

Kami di @lunaworks.co mendoakan urusan keluarga dan kerja usahawan dipermudahkan.

Semoga semua pengorbanan kita hari ini beroleh kebaikan.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Buku tulisan Robi Ludwiq bertajuk "Your Best Age is Now" ini akan membawa kita meneroka mindset tentang berapa pun usia kita, kita tetap berupaya untuk memasang impian baru (dan meneruskan yang sedia ada).

Bila dikenang kembali, kita akan sentiasa berhadapan dengan krisis sepanjang hidup kita. Samada sedar atau tidak.
Bermula dari remaja untuk identiti diri dan kawan kawan yang kita sertai.
Kepada waktu bermula kerja dimana ada kesulitan tersendiri. Kepada lingkungan usia 30 an sewaktu anak-anak masih kecil dan melakukan keduanya (kerja dan anak) pasti bukan mudah.

Kadang rasa nak berhenti terus buat semuanya hanya untuk bersama mereka. Kadang rasa nak lari pi bekerja tak kalut buat apa 😂

Bawa kepada usia 40 an dengan krisis tersendiri juga. Rasa dah tua dan cemburu dengan usia muda. Padahal dulu kita banyak juga kurangnya tidaklah segemilang mana.
Gemilangnya ialah hari ini dan masa sekarang. Waktu kita mengoptimakan apa yang kita ada.

Ada satu grup yang wanita sahaja untuk pengurusan masa di bit.ly/AikaAngels
Nak ajak kawan kawan join dan saling bertukar cerita.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Kisah #PekebunBandar yang rajin membeli anak pokok di Shopee tapi tak tahu nak tanam dimana.

Setahun fikir, akhirnya cabut pokok moringa ni dan tanam harumanis. Hidup ini sebuah pilihan.
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

Macam nilah POV (point of view) cacing tengok kita rupanya 😂

Semalam dah (ambil gambar) berlari, hari ni berkebun pula.
Barulah balance dan kalau itulah yang kau kira balance. Tidaklah asyik balance kan drama Jepun dengan Korea di Netflix aje - puji Suraya terhadap kejayaan dirinya hari ini.

Harini cabut rumput di pasu aje dulu. Jangan banyak-banyak nanti pokok terkejut sebab terlebih kasih sayang 😂
"Eh kenapa dia ni tiba tiba baik dengan kita?“

PKP 3.0 ni saya makin biasa dan saya pasti anda juga. Ada beberapa pasaraya tak benarkan anak bawah 12 tahun masuk.
Raya berbeza dengan tahun sebelum tahun lepas yang masih boleh beraya sehari dan macam Cinderella kena pulang sebelum tengah malam.
.
.
Hari kedua raya dah pergi laundry basuh baju.
Lauk lauk raya pun selesai hari raya kedua. Bila dah habis bulan Ramadan, topiknya ialah nak makan apa pagi, tengahari dan malamni 😂
.
Malamni makan apa tuuuu?
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

@rosawax mula mula pakai seram tapi lepastu dah oke. Saya lihat di Shopee ada laser hair removal seolah olah ianya lebih mudah.

Exfoliator Cik Sue takuttt.
Ada yang pernah pakai laser hair removal?
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Puan Suraya Ali

Lemang, nasi impit, soto ayam, begedil, kopi susu, Almond London, kambing perap, sea salt cookies 2 balang, sarsi semua done.

Yang berbaki ialah janji janji sebelum Ramadan untuk kurangkan kalori.
Kerana kita komited dengan hari raya biarpun #rayapkp maka kita kenalah berlari petang dan pagi.

Paling lama hashtag guna #surayaunderconstruction 😂 tak putus asa. Berhenti bila lupa diri kemudian sambung kembali.
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Puan Suraya Ali

Selamat hari raya 2021.

Biarpun tak dapat beraya ke mana mana terima kasih bawa Sue pergi KK Mart buka 24 jam beli kopi untuk guard tadi 😂 walaupun sekadar duduk dalam kereta.

#berbezatapibersama
#cerita39
#selamathariraya
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Puan Suraya Ali

Masuk bilik tadi saya tengok aja plastik ni.
Suami keluar bilik air senyum senyum kata "Sayang, ni plastik sampah."

"Iya, nampak." jawab isteri dan fikir esok nak minta maaf mula macamana 😂

Dia asal sangkut aja. Praktikal betul ni rasanya. Kiri sangkut tombol pintu belah ni kanan sangkut belah pintu sana.

Selamat hari raya semua!
Raya didaerah mana tahun ni?
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Puan Suraya Ali

Kami di Lunaworks mengucapkan Selamat Hari Raya untuk semua kenalan dan peserta latihan pemasaran digital.

Dengan ucapan, masak apa untuk raya esok? ❤️
... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Puan Suraya Ali

Thank you D 😂 ... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Puan Suraya Ali

Punyalah saya tak ada training tak ada apa apa sampai baju raya semua dah siap gosok senang nak buat Tik Tok 😂

Sambil gosok baju sambil (seorang sahaja) bercerita tentang kisah culik calon isteri di Kyrgyzstan, pemerdagangan manusia dan kasta di Nepal siap pusing kepada isu pentingnya kebijaksanaan pada seorang menteri jadi mereka perlu dilatih dari kecil dan bukan sekadar by product atau kebetulan.

"Lepas habis gosok baju raya, nak gosok baju kerja kemudian Sue nak gosok baju kelawar pula." beritahu isteri bersemangat.

"Hah. Baik Sue gosokkan baju kerja abg sebab dari 2018 Sue tak gosok baju kan?“

Ada juga soalan menduga yang mencabar seperti -

“Hmppp.. Baju kerja Sue ni Sue pakai rasa cantik tapi bila Sue ambil gambar nampak gemuk pula."

Kita tunggu suami jawab "Ha a" bolehlah kecil hati terasa lalu minta burger atau aiskrim Mcd. Dia jawab "Abg tengok ok je lawa je."

Bulan puasa ni tak elok bergaduh benda benda kecil. Lagipun dah berpuluh tahun berlatih takkan masih salah lagi 😂

Jadi Cik Sue cuma nak tanya, kalian pakai warna apa sekeluarga tahun ni?
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Ini model eyebag hari raya kita. ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

A memory of Mother's Day card from Z, D and A.
Made my day!

❤️❤️🌸
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Topik kewangan adalah sesuatu yang sensitif untuk dibincangkan secara terbuka kan kerana masing masing antara kita ada cara dan isu tersendiri.

Saya kongsikan buku ini.

Cetakan kedua tahun 2018 terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd yang ditulis oleh Hajah Rohani Datuk Hj Mohd Shahir ini memang membuka mata.

Ianya ditulis dengan santai oleh seorang yang berpengalaman - dan boleh terus diapplikasikan.

Pengetahuan hanyalah pengetahuan, sehinggalah ia digunakan maka ianya adalah ilmu.
Buku ini sesuai dibaca oleh individu yang baru bekerja bermula usia 20 tahun.

Bayangkan jika kita suami isteri menabung seorang RM300 - selepas 20 tahun iaitu ketika kita 45 tahun, wang tabungan kita sudah berjumlah RM144, 000. Dan dengan tambahan lima peratus setahun, jumlah tabungan sudah bernilai RM244, 474.

Sekiranya setiap bulan kita mempunyai komitmen seisi rumah RM10, 000 maka kita sudah ada simpanan cash untuk 24 bulan sekiranya tidak bekerja atau sesuatu berlaku kepada kita.

Ianya agak ideal namun tidak mustahil untuk dilakukan kan?

Apakah ICU dalam kewangan? Apabila nilai cash reserve kita hanya 1 bulan atau kurang dari komitmen bulanan kita.

Buku ini berharga RM25 namun isi kandungannya sangat bernilai lebih jauh dari harganya.

Saya kongsikan untuk menyambungkan kebaikan yang diterima. Kongsikan juga post ni pada kawan kawan kita yang lain ya.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali

Sambil menunggu di lampu isyarat, saya membaca buku tentang kewangan peribadi Hajah Rohani Datuk Haji Mohd Shahir.

Baru satu muka surat dah rasa "Kenapa aku tak tahu dari dulu lagi."

Takdir perjalanan sejak usia 17 membawa saya ke bidang IT, bisnes retail dan kini bidang latihan pemasaran digital. Namun membaca dan menulis sentiasa jadi minat utama. Yang tak dapat duit pun tetap akan buat 😂 - itulah minat kan?

Mungkin perjalanan ini adalah untuk saya kongsikan apa yang saya mahir terutama topik pemasaran dan digital.

Jika saya nak tahu ilmu lain, kena membaca atau belajar serta bertanyakan orang lain yang pakar dalam bidang nya. Kita tak mungkin pakar dalam semua perkara namun kena terus juga belajar dan membaca.

Untuk menulis tentang perniagaan dan keusahawanan secara terbuka - sampai sekarang saya malu sebab rasa tak cukup ilmu. Namun ada grup Alumni Lunaworks di FB yang circlenya lebih kecil iaitu usahawan - jadi saya kurang segan (mencuba) untuk berkongsi.

Jika kawan kawan sudi join, hanya isi borang di ezy.la/alumnilunaworks dan link akan dihantar di emel.
Saya juga berharap dapat idea dari Tuan Puan disana ya!

Grup untuk wanita sahaja pun ada!
Hahaha perkaumanitaankan? Link di bit.ly/AikaAngels iaitu grup kongsi tips pengurusan masa.

Jumpa disana!
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali

Seperti rakyat Malaysia lain di bawah arahan Perintah Kawalan Pergerakan, kerja-kerja coaching dan training Online Marketing banyak dilakukan di Medium Online.

Namun dalam beberapa session coaching, kami di @lunaworks.co cuba untuk jumpa secara berhadapan dan mematuhi SOP yang diarahkan.

Doa kami semoga urusan usahawan yang dipermudahkan dan mencapai lebih dan lebih banyak jualan.

Bersama Tuan Salem #UsahawanPeDAS Program @mymdec #eusahawan dari @riqzmiefood yang menghasilkan sambal ikan bilis yang sedap.
Sempena hari raya, Tuan Salem juga menjual tat coklat dan tat nenas.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali

Hahaha kami suka parut parut kami niii ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leave a Reply