FB Suraya Ali

22 hours ago

Puan Suraya Ali

Sejak 2016 Cik Sue ke Jepun 4 kali setahun. Kerja bawa orang yang mahu melihat keindahan bumi Jepun terutama Tokyo Osaka dan Jeju Korea.

Satu trip biasanya 8 ke 12 orang. Waktu perjalanan pula ialah 6 hari 5 malam termasuk hari pergi dan balik.

November 2019 Cik Sue insaf. Nak duduk Malaysia menulis siapkan buku.
Rezeki 2020 betul betul kami semua tak ke mana-mana.
Jadi nak kata rindu, tidak sangat kerana Nov 2019 Cik Sue dah trip wida'. Sudah pandang batu, pokok, supermarket, train station dan Airport serta ucap 'itte kimasu'.

Gambar dalam Museum People of Living Osaka tengah buat kopi di dapur 😂
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Done yoga, done tanam pokok dan sekarang Cik Sue dalam kelas.

Kawan-kawan juga mesti sedang kerja dengan rajin kan. Hujung minggu ni ada kelas Asas Online Marketing Organik yang sesuai untuk usahawan yang mahu perniagaannya tersenarai didalam Google.

Sawi putih ni berusia 7 hari.
Masih dalam pantang 😂
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Puan Suraya Ali

Thank you Tim @kausar_wealth for joining our Asas Online Marketing Organik last Saturday. We are happy to have you in the session and pray that Kausar team will grow with the optimization of digital marketing ❤️

#feedbacklunaworks
#Lunaworks #lunaworksco #wordpress #kelaswordpress #website #KelasWebsite #digitalmarketingcoach
#digitalmarketingtraining #DigitalMarketingMalaysia #SEO #Google #onlinemarketingcoach #onlinemarketingtraining #onlinemarketingmalaysia
#facebookcertifiedtrainer
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

Abg, semalam kita makan ayam masak merah. Harini sotong masak merah, esok udang masak merah, daging masak merah, ikan masak merah, telur sambal 😂

Resepi sotong masak merah ialah;
- 4 ekor sotong saiz besar
- 1 bawang kuning besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 sudu besar cili giling
- 3 peket sos cili 3
- garam dan gula
- sedikit air

Cara-cara masak:
1. Tumis bawang putih dan bawang besar dengan minyak
2. Masukkan cili giling dan kacau
3. Lama sikit kat sini yang kita mungkin boring tapi tak boleh tinggal nanti hangusss
4. Masukkan gula bila bawang dah garing
5. Masukkan cili sos
6. Masukkan sotong
7. Masukkan garam dan serbuk perasa
8. Rasa dah ok ke belum seperti boleh pergi jauh tak
9. Angkat dan hidangkannnnnnn
10. Ambil gambar untuk Instagram

#dapurciksue
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Puan Suraya Ali

Sudahlah kerja Trainer Digital Marketing. Mengajar pun guna platform digital sekarang 😂

Cakap sorang-sorang, gelak sorang-sorang, bijak pandai ramai-ramai satu Malaysia. Ameen.

#traineronlinemarketing #onlinemarketingtrainer #onlinemarketingmalaysia #digitalmarketingcoach #digitalmarketingtrainer #DigitalMarketingMalaysia
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Puan Suraya Ali

Live topik Using Instagram for Business di Page eUsahawan MY ... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Puan Suraya Ali

Duniaaaa tengok ni ayam masak merah Cik Sue boleh dimakan sekeluargaaaaa 😂

#dapurciksue

Resepi Ayam Masak Merah.

- Ayam 8 ketul kecil
- Bawang merah atau kuning 3 ketul sederhana besar
- Bawang putih 5 ulas
- Cili giling 2 sudu
- Garam
- Gula
- Cili sos dan tomato untuk adjust rasa
- Serbuk perasa

1. Mula-mula gaul ayam dengan kunyit dan garam
2. Kemudian goreng dulu ayam sehingga masak sedikit.
3. Dalam periuk lain, tambah minyak dan bawang putih serta merah/kuning yang dipotong.
4. Tambah cili giling dan goreng sehingga pecah minyak. Anggaran 10 ke 20 minit.
5. Tambah gula bila dah garing
6. Tambah cili sos dan tomato
7. Masukkan ayam goreng yang telah digoreng tadi
8. Tambah garam dan serbuk perasa untuk menjadikannya sesedap rasa.
9. Panggil suami minta dia rasa oke ke boleh pergi.
10. Suruh anak anak ambil nasi dan makan tanpa bunyi kecuali puji
😂

Tertinggal step - hujung sekali tu boleh tambah susu UHT atau susu segar.
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Puan Suraya Ali

Selamat hari Jumaat yang indah, baik dan bermanfaat semua ♥️ terima kasih menonton video Cik Sue yang basah dengan lampu toilet tertutup semasa masih berada di dalamnya 🤣 mujur dah siap urusan kecemasan! ... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Puan Suraya Ali

Apakah objektif Cik Sue dengan sayur sayur di sekeliling rumah ini? Asalnya saya mahu tanam 'suka suka' sebagai sebuah aktiviti pagi dan petang.
Kemudian jadi seronok makan sayur tanam sendiri jadi saya nak hasilkan sayur tanpa semburan racun dari pasu terus ke pinggan gitu.

Kemudian dah seronok tanam sayur, saya cari benih buah buahan pula macam harumanis, jambu air, petai haha.

Ada nak jual apa apa kah Cik Sue? Ada, nak jual benih dan anak pokok namun ia tak semudah itu. Macam cili di tangan Cik Sue ni. Ianya sangat pedas. Benih beli di Mr DIY. Jadi Cik Sue rasa ia boleh pergi jauh. Namun sekarang ianya mengalami serangan dimana muda muda dah rasa macam rosak.
Rasa 'lain macam'.

Jadi saya sedang menyemai tiga jenis benih lain pula dari sumber berbeza. Nak pilih betul betul cili yang boleh dijual benih dan anak pokoknya.
Biar satu rumah satu pokok cili api ha gitu.

Sekarang Cik Sue dalam fasa ke berapa dalam industri kebun bandar ni? Masih fasa kedua iaitu menanam sayur di tepi rumah.

Sayur-sayur yang ada:
- Terung telunjuk
- Ulam raja
- Bayam Brazil
- Pegaga bulat
- Pegaga kampung
- Ginseng Jawa
- Pudina
- Selom
- Salad Cina
- Salad Butterhead
- Cili padi
- Serai
- Pandan
- Kari
- Limau Nipis
- Moringga
- Apa nama yang makan dengan makanan Thailand tu bentuk macam sirih tu. Ketum?

Buah yang ada:
- Buah mata kucing
- Buah kelapa

Buah yang dah order belum sampai:
- Mangga
- Jambu air
- Lemon

Pokok bunga:
- Bunga kertas
- Lidah buaya

Buah yang dimahukan:
- Pokok pisang
- Benih cili api yang elok
- Pokok bunga raya
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Puan Suraya Ali

Teka teki teka tekuk, siapa tahu apa jenis anak pokok?

Hint : umurnya 3 hari

A. Cili
B. Salad
C. Sawi
D. Tomato
... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Puan Suraya Ali

LIVE COLORED BRAIN untuk copywriting.

Link penuh di bahagian komen ya Tuan Puan
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Kulit foto Puan Suraya Ali ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Video Unboxing Al Quran Humaira di Youtube LunaStory ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Pagi dan petang masuk Cik Sue masuk kebun tunggu pokok cili tumbuh.

Tiga hari training pemasaran digital bersama team SIRIM namun tak ada gambar harini lupaaa. Video cili pun jadilah ya 🤣 #lunakebun
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Video bersila di #kebunluna harini ternak benih sawi putih pula lepas tengok di YouTube orang lain punya sawi gemuk bukan main. Bahaya YouTube ni itulah, pengaruh rakan sebaya sampai kita pun nak kebun sawi macamtu lepastu nak jual kat pasar pagi atau kedai Acheh dekat sini 😂 ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Tema petang ni ialah "Rasalah ketupat ini dengan rendang nya sekali. Cubalah rasakuihku pilihlah yang mana satu. Hari hari begini di suasana Aidilfitri."
Tengah nyanyi ke tuu.

#LunaKebun
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Gerimis mengundang ang ang ang. Pokok salad bukan main gemuknya musim hujan ni. Pegaga juga. Yang suka matahari macam cili dan pokok mint, tabahlah. Mentari kan menjelma juaaaa.

#pekebunwanita #petaniwanita #kebunluna
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Puan Suraya Ali

Kelas harini. Tahniah semua yang hadir ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Puan Suraya Ali

Masuk kebun tanam cili dengan Cik Sue. Esok masuk kelas Online dengan Cik Sue juga ya.
Bulan depan pun. Belajar website dan Shopee.

Follow @lunaworks.co ya untuk info kelas
... See MoreSee Less

View on Facebook

Leave a Reply