fbpx
Blog
Part 1 – Episod Melaka

MMU 20 tahun lepas.Saya dan suami (W) sama IT course. Jadi rapat sebab selalu jumpa dan keluar ramai-ramai (dalam 5 ke 6 orang) pi makan, pi IT expo cari thumbdrive, pi hiking. Masa tu kami betul-betul kawan aje. Cuma ada satu moment tu orang lain tak ada tak tau pi mana. Rasanya balik kampung. Saya […]

Read More
Blog
Part 2 – Episod Melaka

Gambar ni diambil 19 Mei 2000.Satu hari sebelum pendaftaran di MMU Melaka.Masa ni abah, mak dan arwah adik hantar saya . Malam tu kami keluar untuk ambil angin tepi swimming pool di Ayer Keroh D’Village. “Adik ambilkan gambar kakak depan kereta ni.”Ketawa mengekek kami berdua bila saya kata “Cepat sikit dik nanti tuan dia nampak, […]

Read More
Blog
Tips Tik Tok

Tulisan ini tentang tips Tik Tok. Sejak tahun 2019 sehingga kini Tik Tok menjadi media sosial yang utama di dunia. Ianya menjadi applikasi yang paling banyak didownload di handphone pada Ogos 2021 mengatasi Facebook. Video Tiktok ni saya update sebelum tidur semalam. Tajuknya ialah Day 2 of 1000km Challenge. Hari kedua pun (masih) berjalan. Bagi […]

Read More
Storytelling
Teknik Bercerita Storytelling

Apakah teknik bercerita storytelling yang baik? Susah tak nak bercerita dengan menarik? Susah, kalau tak tahu.Senang kalau dah tahu dan cuba berlatih menulis. Sebelum kita tahu nak menulis ni macamana, kita kena tahu dulu apa kepentingan penulisan kita ni.Kalau kita tak dapat rasa betapa pentingnya ia, lagi susah kita nak buat. Sorry naik lori lah […]

Read More
Tips Wanita
Wanita Bekerjaya dan Rasa Bersalah

Saya wanita bekerjaya. Masa kami suami isteri berusia 30 tahun, anak baru berumur 5, 3 dan 1. Masa tu ada program PUNB bersama Hajah Faiza pengasas jenama Faiza, saya angkat tangan tanya soalan”Bagaimana Hajah bahagikan masa meniaga dengan anak-anak?” Masa tu beliau jawab “Takkan dekat kedai 24 jam kut. Petang tutup kedai baliklah dan spend […]

Read More
Blog
eUsahawan | Pengambilan Julai 2021: Kelas Digital Marketing Online

Siapa pernah mendengar tentang eUsahawan sebelum ini angkat tangan! Kalau tak pernah, jom kita lihat video pengenalan ini. eUsahawan adalah sebuah program latihan keusahawanan untuk rakyat Malaysia yang dilancarkan pada tahun 2015. Ianya dibangunkan oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM). (Gambar dari laman Facebook eUsahawan […]

Read More
kelas belajar buat blog featured
Blog
Belajar Buat Blog Dan Penulisan Blog | Kenapa Kena Ada Blog Bisnes

Di dalam dunia pemasaran digital, belajar buat blog dan penulisan blog adalah skil yang sangat penting dan bermanfaat. Pemasaran disini bukan sahaja untuk imej perniagaan, malah juga untuk imej sendiri ya. Kalau tak percaya, cuba letak nama satu syarikat, influencer tertentu. Ataupun katakunci produk atau servis tertentu seperti “print sticker Shah Alam”, “nasi ayam kampung […]

Read More
eusahawan featured
Blog
eUsahawan | Frequently Asked Question (FAQ) – Soalan dan Jawapan

Apa Itu eUsahawan? eUsahawan adalah sebuah program yang diperkenalkan pada tahun 2015. Ianya dibangunkan oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM). Tujuan utama program eUsahawan ini adalah untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital untuk usahawan menjana pendapatan, memasarkan produk dan meningkatkan jualan. Siapa Yang Boleh Hadir Ke […]

Read More
Blog
Nilaian Pencapaian

Pejam celik pejam celik, kita semakin sampai ke hujung tahun 2020. Apa yang telah kita lakukan dengan 365 hari dan 52 minggu tahun ini, kita dan Tuhan sahaja yang tahu. Ianya waktu yang sesuai untuk menilai semula aktiviti dan pencapaian kita! Bolehlah kita pecahkan kepada beberapa bahagian seperti: 1.. Pencapaian kerjaya.Bagi yang bekerja dengan laluan […]

Read More
Blog
Cabaran PKP untuk Penyedia Latihan seperti Lunaworks

Lunaworks menyediakan perkhidmatan latihan pemasaran digital secara face to face iaitu mengajar secara berhadapan.Sejak dari bulan Februari 2020, kami sudah terasa kurang permintaan latihan.Ketika itu orang takut takut berani. Mahu dan perlu buat latihan tapi tak selamat untuk berkumpul adalah dilemanya. Tambah-tambah bagi organisasi kerajaan yang perlu mematuhi banyak SOP. Susahnya hati kami bila tak […]

Read More
%d bloggers like this: